99% van Nederlandse kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL

99% van Nederlandse kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL

Volgens de Nederlandse Consumentenbond is 99% van alle kippenvlees besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL, wat volgens sommige bronnen veroorzaakt wordt door een te hoge dosis antibiotica. De bond lanceert dan ook meteen “operatie #schonekip”, een actie via Twitter die mensen oproept de producenten te wijzen op de risico's die te veel antibiotica met zich meebrengen. Biologisch geteelde kip heeft dus ironisch genoeg veel minder besmettingen.

De ESBL-bacterie is zo gevaarlijk omdat besmetting lang onopgemerkt kan blijven en vaak pas vastgesteld wordt als blijkt dat de symptomen niet weggaan bij gebruik van antibiotica. De bacterie is immers erg resistent tegen bijna alle soorten antibiotica en overleeft niet alleen de preventieve dosissen (die systematisch worden gebruikt in de intensieve teelt), maar ook de behandelingen die dokters voorschrijven voor menselijke patiënten.

 

Bio scoort beter

De conclusie van de Consumentenbond is dan ook logisch, hoe contradictorisch ze ook lijkt: voor kip met de minste bacteriën zit de klant het best bij de kippen die het minst behandeld zijn met antibiotica. Langzaam groeiende rassen hebben vijf tot acht keer minder ESBL-besmettingen, beweert de bond.

 

De bond geeft in een rapport de slechtste scores aan Aldi (3,8) en Jumbo (4,4), maar ook Albert Heijn (4,9) doet het zeer slecht volgens het rapport dat ook dierenwelzijn en de aanwezigheid van andere bacteriën meetelt. Bio+ krijgt er de hoogste waardering: 8,2. Lidl scoort dan weer erg goed met zijn Duitse kippen, maar ook de “Puur & Eerlijk” kippen van Albert Heijn scoren met 7,6 veel beter dan hun “reguliere” soortgenoten.

 

"Een proces van jaren"

De Consumentenbond blijft erbij dat “ESBL-bacteriën een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel” zijn en vindt het streefdoel van de overheid om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te halveren onvoldoende.

 

Het Productschap Pluimvee en Eieren zei dan weer dat het antibioticagebruik in de sector het afgelopen jaar al met 28% teruggebracht is ten opzichte van 2009. “We erkennen het probleem van de ESBL-bacterie, maar we kunnen dit niet van de ene op de andere dag oplossen”, zei een woordvoerder tegen SupermarktActueel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zwak eerste kwartaal voor General Mills

21/09/2017

De Amerikaanse voedingsproducent General Mills, bekend van merken als Yoplait, Cheerios en Häagen-Dazs, heeft er een teleurstellend kwartaal op zitten. Zowel de omzet als de winst ging achteruit.

Voedingsproducenten willen houdbaarheidsdatum duidelijker aangeven

21/09/2017

Een groep van 400 voedingsproducenten, die samen actief zijn in meer dan zeventig landen, wil tegen 2020 de aanduiding van de houdbaarheidsdatum op verpakkingen vereenvoudigen en zo voedselverspilling tegengaan.

Belg Olivier Van den Bossche krijgt topfunctie bij Metro

21/09/2017

De Belg Olivier Van den Bossche gaat aan de slag bij het Duitse Metro en krijgt daar een topfunctie. Hij wordt ‘operating partner’ bij Metro Cash & Carry en komt zo aan het hoofd te staan van een aantal landen waar die actief is.

Valora neemt Backwerk over

20/09/2017

Het Zwitserse Valora neemt de Duitse bakkerijketen Backwerk over van investeerder EQT. De formule die in Nederland dertien vestigingen heeft, is actief in diverse Europese landen en wil nu verder uitbreiden.

Boni sluit eigen webshop

19/09/2017

Supermarktketen Boni heeft besloten om de eigen webshop stop te zetten. Boni had al sinds 2011 een eigen webshop, maar gaat het nu op een andere manier aanpakken. Online zal het (voorlopig) enkel nog via Picnic te vinden zijn.

Alpro schrapt Amerikaanse sojabonen

19/09/2017

Sojadrankenfabrikant Alpro koopt zijn sojabonen alleen nog bij producenten in Europa en Canada, om er zeker van te zijn dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Bonen uit de VS komen er niet meer in, Nederland plukt mee de vruchten.

Back to top