99% van Nederlandse kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL | RetailDetail

99% van Nederlandse kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL

99% van Nederlandse kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL

Volgens de Nederlandse Consumentenbond is 99% van alle kippenvlees besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL, wat volgens sommige bronnen veroorzaakt wordt door een te hoge dosis antibiotica. De bond lanceert dan ook meteen “operatie #schonekip”, een actie via Twitter die mensen oproept de producenten te wijzen op de risico's die te veel antibiotica met zich meebrengen. Biologisch geteelde kip heeft dus ironisch genoeg veel minder besmettingen.

De ESBL-bacterie is zo gevaarlijk omdat besmetting lang onopgemerkt kan blijven en vaak pas vastgesteld wordt als blijkt dat de symptomen niet weggaan bij gebruik van antibiotica. De bacterie is immers erg resistent tegen bijna alle soorten antibiotica en overleeft niet alleen de preventieve dosissen (die systematisch worden gebruikt in de intensieve teelt), maar ook de behandelingen die dokters voorschrijven voor menselijke patiënten.

 

Bio scoort beter

De conclusie van de Consumentenbond is dan ook logisch, hoe contradictorisch ze ook lijkt: voor kip met de minste bacteriën zit de klant het best bij de kippen die het minst behandeld zijn met antibiotica. Langzaam groeiende rassen hebben vijf tot acht keer minder ESBL-besmettingen, beweert de bond.

 

De bond geeft in een rapport de slechtste scores aan Aldi (3,8) en Jumbo (4,4), maar ook Albert Heijn (4,9) doet het zeer slecht volgens het rapport dat ook dierenwelzijn en de aanwezigheid van andere bacteriën meetelt. Bio+ krijgt er de hoogste waardering: 8,2. Lidl scoort dan weer erg goed met zijn Duitse kippen, maar ook de “Puur & Eerlijk” kippen van Albert Heijn scoren met 7,6 veel beter dan hun “reguliere” soortgenoten.

 

"Een proces van jaren"

De Consumentenbond blijft erbij dat “ESBL-bacteriën een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel” zijn en vindt het streefdoel van de overheid om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te halveren onvoldoende.

 

Het Productschap Pluimvee en Eieren zei dan weer dat het antibioticagebruik in de sector het afgelopen jaar al met 28% teruggebracht is ten opzichte van 2009. “We erkennen het probleem van de ESBL-bacterie, maar we kunnen dit niet van de ene op de andere dag oplossen”, zei een woordvoerder tegen SupermarktActueel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.