Aantal foodretailers in Nederland gedaald | RetailDetail

Aantal foodretailers in Nederland gedaald

Aantal foodretailers in Nederland gedaald

In de laatste twee jaar is het aantal foodretailers in Nederland met meer dan 600 verkooppunten gedaald. Vooral bakkers en slagers delen daarbij in de klappen. Ook de omzet in de sector is sinds 2008 gedaald.

Omzet terug in stijgende lijn

Het aantal bakkers en het aantal slagers is de laatste twee jaar met meer dan 200 retailers per sector gedaald. Ook het aantal slijterijen en groenteboeren is gedaald. Bij boerderijwinkels, patisserieën, supermarkten met buitenlands assortiment, koffie/thee speciaalzaken en avondwinkels groeide het aantal dan weer. In totaal groeide in die sectoren het aantal winkels met bijna 200 vestigingen.


Sinds de start van de recessie in 2008 is ook de omzet van de foodspeciaalzaken gedaald. De consument kiest er sindsdien immers voor om meer te gaan winkelen bij de normale supermarkten. Sinds vorig jaar trekt de omzet wel opnieuw aan: in 2014 steeg de omzet met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De sector wordt daarbij gesteund door nieuwe projecten als de Markthal in Rotterdam.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.