AB InBev laat Rusland over aan Efes | RetailDetail

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt
Shutterstock

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

 

50/50, maar Turken operationeel aan zet

De joint venture zou al enkele maanden geleden opgericht zijn, zo schrijft De Tijd, dat erop wijst dat Rusland in het tweede kwartaal uit de boekhouding verdween van de Belgisch-Braziliaanse brouwgigant. AB InBev en Efes “controleren elk de helft van het bedrijf, maar de Turken hebben de touwtjes in handen”, aldus de zakenkrant. AB InBev krijgt wel een dividend van de joint venture.

 

Volgens ABN Amro-analist Robert Jan Vos is Rusland “geen kernmarkt meer” voor AB InBev. “Door samen te werken verhogen Efes en AB InBev hun schaalgrootte, waardoor ze meer macht hebben en kosten kunnen besparen. AB InBev kan genieten van schaalvoordelen zonder er zelf actief aan bij te dragen”, zegt hij in de krant.

 

AB InBev ziet zijn verkoop al jaren dalen in Rusland sinds de regering de strijd heeft opgevoerd tegen alcoholmisbruik, met onder meer een verbod op alcoholreclame en een flinke stijging van de accijnzen. De tactiek die AB InBev in China succesvol uitrolde ‑ inzetten op bieren met een exclusiever imago (zoals Stella Artois en Budweiser) ‑ sloeg echter niet aan in Rusland. AB InBev had in Rusland een marktaandeel van 13,9% en was er het nummer twee (net voor Efes), maar een eind achter het Deense Carlsberg, dat 40% van de markt in handen heeft. De Leuvense brouwgigant heeft sinds de overname van SABMiller in 2016 een minderheidsbelang van 24% in Anadolu Efes.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.