AB InBev verwacht ravage in tweede kwartaal

AB InBev verwacht ravage in tweede kwartaal
Shutterstock.com

Zoals verwacht is AB InBev in het eerste kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Dat lijkt echter nog maar het begin van de ellende voor de Leuvense brouwer, want uit de cijfers van april blijkt dat de schade in het tweede kwartaal nog veel groter zal zijn.

 

Winstdaling

Tijdens de eerste drie maanden van het jaar namen de totale volumes met 9,3% af. Analisten haden gerekend op een volumedaling van ‘slechts’ 7,9%, schrijft De Tijd. In China was de impact van de coronacrisis het grootst: daar daalde de verkoop met liefst 45,4%.

 

De groepsomzet van AB InBev landde op 11,0 miljard dollar (10,2 miljard euro), een daling met 5,8%. Door de “aanhoudende premiumisering en initiatieven op het vlak van opbrengstenbeheer” stegen de opbrengsten per hectoliter met 3,9%. Niettemin daalde de brutobedrijfswinst (ebitda) met 13,7% tot 3,95 miljard dollar (3,66 miljard euro).

 

Sombere vooruitzichten

“We verwachten dat de impact op onze resultaten voor het tweede kwartaal veel groter zal zijn dan in het eerste kwartaal”, meldt AB InBev in de toelichting bij de kwartaalresultaten. “Dat is reeds gebleken uit onze wereldwijde volumes in april 2020, die met ongeveer 32% afnamen, vooral ten gevolge van de sluiting van het horecasegment in de meeste markten en de beperkingen die de overheid voor bepaalde van onze activiteiten oplegde in verband met de COVID-19-pandemie”

 

De biergigant slikte enkele weken geleden al zijn omzet- en winstprognoges voor 2020 in. Ook werd het slotdivdend gehalveerd.