ACM: "Kip van Morgen in strijd met mededingingswet" | RetailDetail

ACM: "Kip van Morgen in strijd met mededingingswet"

ACM: "Kip van Morgen in strijd met mededingingswet"

Uit een voorlopige conclusie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat de kartelwaakhond de afspraken die verschillende ketens hebben gemaakt rond de Kip van Morgen in strijd vindt met het nationale kartelverbod.

"Geen voordeel voor consument"

De Kip van Morgen is een akkoord tussen de koepelorganisatie van supermarkten CBL en het productschap Pluimvee, Vlees en Eieren rond duurzame kipproductie. Omdat dergelijke afspraken per definitie vallen onder het kartelverbod had de ACM eerder beslist dat er uitzonderingen kunnen gemaakt worden voor duurzame initiatieven, als de afspraken voldoen aan bepaalde criteria.

 

In haar analyse komt de ACM echter tot de conclusie dat de consument niet per definitie voordeel haalt uit de invoering van Kip van Morgen en er zelfs economisch op achteruit gaat. In het rapport wordt dan ook gevraagd of een dergelijke sectorbrede afspraak wel nodig was. Volgens de ACM is er immers sowieso al veel beweging rond verduurzaming.

 

Het rapport is voorlopig nog niet officieel vrijgegeven, maar er heerst wel al enige ongerustheid. "Als de ACM niet akkoord is, moeten we kijken of de wet aangepast kan worden of dat het concept aangepast kan worden", zegt Hans Huijbers van LTO Nederland aan Boerderij.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.