Afhaalpunten Amazon Fresh PickUp nu open voor publiek | RetailDetail

Afhaalpunten Amazon Fresh PickUp nu open voor publiek

Afhaalpunten Amazon Fresh PickUp nu open voor publiek
Shutterstock

Na een interne testperiode van twee maanden zijn de twee Amazon Fresh PickUp-afhaalpunten in Seattle nu ook beschikbaar voor Prime-leden. Het concept zet vooral in op snelheid en verhoogt de druk op Walmart.  

Geen tijd verliezen

Eind maart opende Amazon de afhaalpunten in een testfase voor de eigen medewerkers, maar sinds donderdag kunnen alle Prime-leden uit de regio er gebruik van maken. In essentie lijkt het concept zeer sterk op de afhaalpunten die we al een tijdje kennen in Europa: je bestelt online, je rijdt naar het afhaalpunt en medewerkers zetten de boodschappen in je koffer. 

 

Wel voegt de retailer er enkele technologische innovaties aan toe die het proces sneller en makkelijker maken. Zo wordt de nummerplaat van de klanten gescand wanneer ze het terrein oprijden, zodat medewerkers meteen klaar kunnen staan met de boodschappen. Voor Amazon Fresh-leden (die hiervoor extra betalen) staat de bestelling indien gewenst al binnen het kwartier gereed. Voor ‘gewone’ Prime-leden is de dienst gratis, is er geen minimale bestelhoeveelheid en bedraagt de wachttijd twee uur, wat nog altijd scherp is. Ook hoeven klanten ter plaatse geen tijd te verliezen met het betaalproces, want dat gebeurt online. 

 

Wedloop voor afhaalpunten

Niet alle waarnemers zijn het eens over de vraag of afhaalpunten wel de toekomst zijn van foodretail, maar toch lijkt er ook in de Verenigde Staten intussen een wedloop begonnen om meer afhaalpunten te openen. Vooral marktleider Walmart bouwt er steeds meer, net als rivaal Kroger.

 

Beide spelers zien zich genoodzaakt om te reageren: ze voelen de hete adem van Amazon, dat graag een stuk van de bijzonder grote foodmarkt wil inpikken, waar het voorlopig nog slechts een marginale rol speelt. De heftige concurrentie leidt in de Verenigde Staten tot een ware prijzenslag met grote kortingen voor shoppers die van afhaalpunten gebruik maken

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.