AH to go wordt testmarkt voor Albert Heijn | RetailDetail

AH to go wordt testmarkt voor Albert Heijn

AH to go wordt testmarkt voor Albert Heijn

AH to go wordt een testmarkt voor de reguliere supermarkten van Albert Heijn, schrijft de marktleider in de jongste editie van het personeelsblad Ahá.

Van AH to go naar de AH-wijksuper

In een artikel waarin Albert Heijn de versnelling van het innovatie- en productontwikkelingstraject voor AH to go toelicht, geeft het bedrijf aan dat er bij AH to go voortaan veel sneller zal worden geïntroduceerd en gerouleerd. Via het gemaksconcept wil AH nieuwe, trendy producten supersnel aanbieden: doelstelling is vier weken tussen productidee en het schap.

 

"Zo snel als er wordt geïntroduceerd, wordt er ook geëvalueerd", aldus het artikel in de Ahá van oktober. "Voldoet een product niet aan de verwachting, dan is het product vier weken later al weer van het schap verdwenen. Slaat een product wel aan, dan ligt distributie-uitbreiding naar de wijkwinkel, naar België en naar Duitsland in het verschiet." Daarmee wordt het gemaksconcept dus een testmarkt voor de reguliere wijksupermarkten van Albert Heijn in Nederland en België, en de AH to go-winkels die de retailer in Duitsland exploiteert.

 

AH: minder dogma, meer dynamiek

In september veklaarde Albert Heijn veel sneller te willen innoveren. In de regel duurt het soms wel een jaar voordat een productidee van Albert Heijn uiteindelijk in het schap belandt. Dan wordt zo'n idee eerst aan leveranciers voorgelegd en gaat er veel tijd overheen voordat de leverancier een product heeft dat aan de wensen van Albert Heijn voldoet.

 

Albert Heijn zal dan ook qua design iets minder kieskeurig worden, om tijd te winnen. De strikte regelgeving over de manier waarop product en verpakking er uit moeten zien, blijken behoorlijk tijdrovend. Die designdogmatiek laat AH to go nu los, ten faveure van de dynamiek in het schap.

 

"Leveranciers zijn onze oren en ogen"

De grootste tijdwinst boekt Albert Heijn door niet uitsluitend zelf ideeën bij leveranciers neer te leggen, maar de zaken juist om te draaien. "We hebben onze leveranciers gevraagd om onze oren en ogen in de markt te zijn en trends op het gebied van food razendsnel te vertalen naar nieuwe producten", aldus Eva Mathlener, senior merchandising manager bij AH to go. Zij stelt dat AH to go in staat moet zijn om elke vier weken nieuwe producten te introduceren.

 

Net zoals fashionretailers als H&M en Zara, die de modetrends van de catwalk heel snel doorvertalen naar betaalbare en toegankelijke alternatieven voor een groot publiek, wil AH to go dit doen met voedingstrends.

 

"Elke vrijdag voorafgaande aan een nieuwe vierwekelijkse cyclus komen we bij elkaar voor een innovatiedag", vertelt Mathlener. "Dan presenteren leveranciers productideeën van hun foodcatwalks die wat hen betreft klaar zijn voor introductie. Zijn we enthousiast, dan gaan we snel over tot verdere ontwikkeling van een product en ligt het vier weken later in de winkel."

 

300 innovaties in 2014

Albert Heijn heeft als doelstelling om dit jaar nog 300 innovaties te introduceren, waarvan minimaal honderd onder eigen merk. Deze doelstelling blijkt eind augustus al nagenoeg te zijn bereikt, schrijft de marktleider in het personeelsmagazine: de 300 innovaties waren er toen al en de teller voor het aantal nieuwe eigenmerkproducten stond op tachtig.

 

"De eigenmerkinnovaties zorgen inmiddels voor een omzetaandeel van ruim vijf procent", aldus het artikel in de Ahá. Voorbeelden die Albert Heijn noemt, zijn de 'spelt twister', water met munt en citroen en quinoasalade.

 

Als dit initiatief bij AH to go vaart krijgt en hiermee het innovatieve gehalte van de assortimenten bij de reguliere Albert Heijn-supermarkten wordt verhoogd, zou Albert Heijn er een sterke troef bij hebben in de concurrentiestrijd. Niet alleen biedt het immers een (gedeeltelijke) uitweg uit de prijsconcurrentie, het laat AH ook toe zijn titel van 'marktleider' te versterken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.