AH to go wordt testmarkt voor Albert Heijn | RetailDetail

AH to go wordt testmarkt voor Albert Heijn

AH to go wordt testmarkt voor Albert Heijn

AH to go wordt een testmarkt voor de reguliere supermarkten van Albert Heijn, schrijft de marktleider in de jongste editie van het personeelsblad Ahá.

Van AH to go naar de AH-wijksuper

In een artikel waarin Albert Heijn de versnelling van het innovatie- en productontwikkelingstraject voor AH to go toelicht, geeft het bedrijf aan dat er bij AH to go voortaan veel sneller zal worden geïntroduceerd en gerouleerd. Via het gemaksconcept wil AH nieuwe, trendy producten supersnel aanbieden: doelstelling is vier weken tussen productidee en het schap.

 

"Zo snel als er wordt geïntroduceerd, wordt er ook geëvalueerd", aldus het artikel in de Ahá van oktober. "Voldoet een product niet aan de verwachting, dan is het product vier weken later al weer van het schap verdwenen. Slaat een product wel aan, dan ligt distributie-uitbreiding naar de wijkwinkel, naar België en naar Duitsland in het verschiet." Daarmee wordt het gemaksconcept dus een testmarkt voor de reguliere wijksupermarkten van Albert Heijn in Nederland en België, en de AH to go-winkels die de retailer in Duitsland exploiteert.

 

AH: minder dogma, meer dynamiek

In september veklaarde Albert Heijn veel sneller te willen innoveren. In de regel duurt het soms wel een jaar voordat een productidee van Albert Heijn uiteindelijk in het schap belandt. Dan wordt zo'n idee eerst aan leveranciers voorgelegd en gaat er veel tijd overheen voordat de leverancier een product heeft dat aan de wensen van Albert Heijn voldoet.

 

Albert Heijn zal dan ook qua design iets minder kieskeurig worden, om tijd te winnen. De strikte regelgeving over de manier waarop product en verpakking er uit moeten zien, blijken behoorlijk tijdrovend. Die designdogmatiek laat AH to go nu los, ten faveure van de dynamiek in het schap.

 

"Leveranciers zijn onze oren en ogen"

De grootste tijdwinst boekt Albert Heijn door niet uitsluitend zelf ideeën bij leveranciers neer te leggen, maar de zaken juist om te draaien. "We hebben onze leveranciers gevraagd om onze oren en ogen in de markt te zijn en trends op het gebied van food razendsnel te vertalen naar nieuwe producten", aldus Eva Mathlener, senior merchandising manager bij AH to go. Zij stelt dat AH to go in staat moet zijn om elke vier weken nieuwe producten te introduceren.

 

Net zoals fashionretailers als H&M en Zara, die de modetrends van de catwalk heel snel doorvertalen naar betaalbare en toegankelijke alternatieven voor een groot publiek, wil AH to go dit doen met voedingstrends.

 

"Elke vrijdag voorafgaande aan een nieuwe vierwekelijkse cyclus komen we bij elkaar voor een innovatiedag", vertelt Mathlener. "Dan presenteren leveranciers productideeën van hun foodcatwalks die wat hen betreft klaar zijn voor introductie. Zijn we enthousiast, dan gaan we snel over tot verdere ontwikkeling van een product en ligt het vier weken later in de winkel."

 

300 innovaties in 2014

Albert Heijn heeft als doelstelling om dit jaar nog 300 innovaties te introduceren, waarvan minimaal honderd onder eigen merk. Deze doelstelling blijkt eind augustus al nagenoeg te zijn bereikt, schrijft de marktleider in het personeelsmagazine: de 300 innovaties waren er toen al en de teller voor het aantal nieuwe eigenmerkproducten stond op tachtig.

 

"De eigenmerkinnovaties zorgen inmiddels voor een omzetaandeel van ruim vijf procent", aldus het artikel in de Ahá. Voorbeelden die Albert Heijn noemt, zijn de 'spelt twister', water met munt en citroen en quinoasalade.

 

Als dit initiatief bij AH to go vaart krijgt en hiermee het innovatieve gehalte van de assortimenten bij de reguliere Albert Heijn-supermarkten wordt verhoogd, zou Albert Heijn er een sterke troef bij hebben in de concurrentiestrijd. Niet alleen biedt het immers een (gedeeltelijke) uitweg uit de prijsconcurrentie, het laat AH ook toe zijn titel van 'marktleider' te versterken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.