Ahold Delhaize zegt dan toch neen tegen hoofdkantoor in de VS

Ahold Delhaize zegt dan toch neen tegen hoofdkantoor in de VS

Volgens een woordvoerder van Ahold Delhaize is het wel degelijk uitgesloten dat het hoofdkantoor van het supermarktbedrijf in de toekomst naar de Verenigde Staten verhuist.

Meer tijd in VS dan in Europa

Een verhuis zou nochtans geen onlogische stap zijn, aangezien Ahold Delhaize twee derde van zijn omzet in de Verenigde Staten haalt. Het heeft er meer dan 2.000 winkels, met ketens als Giant, Hannaford, Food Lion en Stop&Shop. “Als je kijkt hoeveel tijd we in Amerika besteden met mijn team, dan is dat heel duidelijk; het meest van onze tijd zijn we hier”, zei CEO Dick Boer aan De Telegraaf.

 

Toch is een verhuis niet aan de orde: “Op dit moment zitten er ook mensen van ons hoofdkantoor in Amerika. Maar we zijn toch een Nederlands-Belgisch concern dat sterke roots in Nederland en België heeft. Vanuit holdingstructuur is het wel logisch dat we in Nederland zitten”, klinkt het.

 

Van elkaar leren

Volgens Boer hebben beide markten, Europa en de Verenigde Staten, ook nog heel wat van elkaar te leren. In de Verenigde Staten is hij vooral onder de indruk van de klantvriendelijkheid en de servicegerichtheid: “Dat vind ik iets dat wij meer terug moeten brengen in Europa. Want als je naar de toekomst kijkt, worden supermarkten steeds meer een ontmoetingsplek.”

 

Langs de andere kant kunnen de Amerikaanse supermarkten dan weer een stuk efficiënter worden, vooral op vlak van aanbod. “Wij hebben in Nederland met onze efficiency en logistiek als geen ander geleerd hoe we met minder vierkante meters kleinere winkels succesvol kunnen maken.” Ook moet er meer aandacht naar gezonde voeding en moeten de prijzen in de Verenigde Staten omlaag.