Ahold krijgt groen licht voor Amerikaanse schikking | RetailDetail

Ahold krijgt groen licht voor Amerikaanse schikking

Ahold krijgt groen licht voor Amerikaanse schikking

Een Amerikaanse rechtbank heeft ingestemd met de schikking die Ahold wil treffen met de klanten van haar voormalige dochterbedrijf US Foodservice wegens het aanrekenen van te hoge kosten.

Ahold dreef prijzen kunstmatig op

US Foodservice legde zich toe op het beleveren van restaurants, hotels en ziekenhuizen. Zij kregen de voedingswaren op basis van aankoopprijs plus een marge. Maar die aankoopprijs werd tussen 1998 en 2005 opgetrokken door tussenbedrijven die de goederen kochten van Ahold om ze nadien terug aan het concern te verkopen tegen een hogere prijs.

 

Toen dit uitlekte, kreeg Ahold een groepsvordering tegen zich, die zowat 75.000 klanten betrof. Uiteindelijk stemde Ahold in met het betalen van een schadevergoeding van 297 miljoen dollar, bijna 240 miljoen euro. Het Nederlandse concern nam daartoe in het eerste kwartaal van 2014 trouwens al een provisie van 215 miljoen euro op in zijn boekhouding. Een rechtbank heeft nu het licht op groen gezet voor die schikking.

 

US Foodservice leidde ook al tot klacht beleggers

Eerder leidden de malversaties in de boekhouding van US Foodservice, waarbij winsten tussen 1999 en 2003 kunstmatig werden opgeschroefd, ook al tot een clash met ontevreden beleggers. De zaak die daaruit volgde, kocht Ahold af met een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar.

 

Ahold heeft de betrokken dochteronderneming in 2007 trouwens voor 7,1 miljard dollar doorverkocht aan een groep investeringsfondsen met onder meer Clayton, Dubilier & Rice and Kohlberg Kravis Roberts, die ze omdoopte tot US Foods.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.