Ahold neemt 50 winkels van Spar in Tsjechië over

Ahold neemt 50 winkels van Spar in Tsjechië over

"Een strategische overname": zo noemt Ahold de aankoop van 50 vestigingen van Spar in Tsjechië. Met deze strategische overname onderstreept Ahold de intentie om in de Centraal-Europese markt actief te blijven.

Tsjechië rechtstreeks onder topman Boer

De 36 compacte hypermarkten en 14 supermarkten die Ahold overneemt vertegenwoordigen een ondernemingswaarde van 5,245 miljard Tsjechische Kroon (190 miljoen euro). De overnameprijs financiert Ahold uit eigen kasmiddelen. Verkopende partij is Spar Oostenrijk, dat via dochterbedrijf Aspiag in verschillende Centraal-Europese landen actief is.

 

In november 2013 kondigde Ahold de verkoop aan van haar 24 winkels in Slowakije, die in 2012 een omzet van 159 miljoen euro vertegenwoordigden. Hoewel Ahold daarbij de intentie uitsprak om zich de concentreren op de veel grotere operatie in Tsjechië, riep de verkoop wel de vraag op in hoeverre Tsjechië past in de strategie van Ahold om haar geografische bereik in haar huidige markten en buurmarkten uit te breiden.

 

In januari dit jaar herschikte Ahold de Europese organisatie, waarbij de operatie in Tsjechië rechtstreeks onder de hoede van topman Dick Boer kwam. De verkoop van het minderheidsaandeel in ICA was ook een klus voor de topman, maar Tsjechië is een ander verhaal: dat is een volledig gecontroleerde operatie, waarin Ahold blijkbaar veel perspectief ziet.

 

Minder omzet, meer winst

De winstgevendheid in Tsjechië verbeterde immers met 2,1 procent, vooral door meer efficiëntie en lagere kosten, maar ook door gerichte promoties en een verbeterde verspresentatie. Eind 2013 exploiteerde Ahold 284 winkels in Tsjechië onder de Albert-formule, waaronder 56 compacte hypermarkten. Daarvan waren er eind vorig jaar 16 omgebouwd naar het nieuwe format dat Ahold 'One' noemt.

 

Wel moest Ahold Tsjechië vorig jaar een omzetverlies van 4,7 procent incasseren naar een niveau van 1.445 miljoen euro. Een aanzienlijk deel daarvan is weliswaar een gevolg van wisselkoerseffecten, maar desondanks zagen de 284 Albert-winkels die Ahold in Tsjechië exploiteert de identieke omzet vorig jaar met 1,7 procent dalen - met name door een hoge promotiedruk in deze competitieve markt.

 

Kleine overname met behoorlijke impact

De relatief kleine overname die Ahold vandaag aankondigt, heeft een behoorlijke impact. Met de toevoeging van deze vijftig winkels, komt het winkelaantal uit op 334 (92 compacte hypermarkten en 242 supermarkten) en het marktaandeel van Ahold stijgt hiermee naar ongeveer 23 procent. Daarmee wordt Ahold na de Schwarz Gruppe (Kaufland, Lidl) de tweede retailer in Tsjechië, nog voor Tesco en Rewe.

 

Tsjechië is voor Boer geen onbekende markt: toen hij in 1998 bij Ahold in dienst trad, deed hij dat als country manager van Ahold in Tsjechië. Boer kent dus de markt, waarin Ahold nu ineens flink meer hypermarkten gaat exploiteren.

 

Aspiag-bestuurslid Rudolf Staudinger verklaart in het persbericht dat het voor Spar lastig bleek om een bevredigende marktpositie in Tsjechië op te bouwen. Ahold kan nu die zes procent marktaandeel die Spar in Tsjechië vertegenwoordigde optellen en als de op een na grootste marktpartij op weg naar een – zoals Dick Boer het verwoordde – "...enerverende nieuwe fase voor Ahold in Tsjechië."

Tags: