Ahold schikt in fraudezaak

Ahold schikt in fraudezaak

Ahold wordt niet verder vervolgd voor het boekhoudschandaal in de Verenigde Staten. Het supermarktconcern heeft een schikking getroffen van 297 miljoen dollar (220 miljoen euro).

US Foodservice

Het bedrijf ligt sinds begin deze eeuw onder vuur vanwege een omvangrijk boekhoudschandaal bij voormalige dochteronderneming US Foodservice. Hierbij stelde het bedrijf een hogere omzet voor dan daadwerkelijk het geval was. In 2007 werd US Foodservice verkocht voor ruim 7 miljard euro, maar Ahold bleef aansprakelijk voor de lopende rechtszaken.

 

De schikking wordt eind dit jaar of begin 2015 uit de beschikbare kasmiddelen van de retailer betaald. In dezelfde periode wordt de definitieve goedkeuring van de overeenkomst verwacht. Ook zal dan duidelijk worden of de partijen die hiervoor in aanmerking komen, het eens zijn met de vergoeding. "In ruil daarvoor doen alle deelnemers afstand van al hun vorderingen met betrekking tot deze beprijzingsmethoden", schrijft het concern in een persbericht.

 

De zaak kostte destijds Ahold-topman Cees van der Hoeven zijn baan. Ook werd hij veroordeeld voor een boete van 30.000 euro. Voormalig financieel topman Michiel Meurs werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een boete van 100.000 euro. Oud-bestuurslid Jan Andreae kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en 50.000 euro boete.

Tags: