Ahold schikt in fraudezaak | RetailDetail

Ahold schikt in fraudezaak

Ahold schikt in fraudezaak

Ahold wordt niet verder vervolgd voor het boekhoudschandaal in de Verenigde Staten. Het supermarktconcern heeft een schikking getroffen van 297 miljoen dollar (220 miljoen euro).

US Foodservice

Het bedrijf ligt sinds begin deze eeuw onder vuur vanwege een omvangrijk boekhoudschandaal bij voormalige dochteronderneming US Foodservice. Hierbij stelde het bedrijf een hogere omzet voor dan daadwerkelijk het geval was. In 2007 werd US Foodservice verkocht voor ruim 7 miljard euro, maar Ahold bleef aansprakelijk voor de lopende rechtszaken.

 

De schikking wordt eind dit jaar of begin 2015 uit de beschikbare kasmiddelen van de retailer betaald. In dezelfde periode wordt de definitieve goedkeuring van de overeenkomst verwacht. Ook zal dan duidelijk worden of de partijen die hiervoor in aanmerking komen, het eens zijn met de vergoeding. "In ruil daarvoor doen alle deelnemers afstand van al hun vorderingen met betrekking tot deze beprijzingsmethoden", schrijft het concern in een persbericht.

 

De zaak kostte destijds Ahold-topman Cees van der Hoeven zijn baan. Ook werd hij veroordeeld voor een boete van 30.000 euro. Voormalig financieel topman Michiel Meurs werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een boete van 100.000 euro. Oud-bestuurslid Jan Andreae kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en 50.000 euro boete.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.