Albert Heijn dreigt met ban voor Hollandse garnalen

Albert Heijn dreigt met ban voor Hollandse garnalen

Albert Heijn dreigt de Hollandse garnalen in de ban te slaan. De vissers kunnen immers niet aantonen dat ze inspanningen leveren om een overbevissing te vermijden. Maar die wijzen erop dat het afspreken van quota geen evidentie is.

Garnalen krijgen geen duurzaamheidslabel

Albert Heijn wil dat al de vis die over zijn toonbank gaat eind dit jaar het MSC-label draagt. Het gaat om een keurmerk dat door de Marine Stewardship Council is uitgevaardigd om de sector tot duurzaamheid te bewegen en ervoor te zorgen dat vissoorten niet verdwijnen.

 

Voor Hollandse garnalen is nog geen MSC-label uitgereikt en dat doet de vissers zenuwachtig worden. Ze zijn immers al jaren vragende partij voor het keurmerk, maar krijgen het niet omdat er voor garnalen geen (Europese) quota zijn. Volgens de overheid komt dat omdat er geen signalen zijn dat er een probleem is met het garnalenbestand. Onderlinge afspraken tussen de vissers om de vangsten vrijwillig via een beheerplan te beperken liggen ook moeilijk. Dat stoot immers op de kartelwetgeving.

 

Vissers verwijten keten hypocrisie

De vissers vrezen nu dat Albert Heijn zijn plannen toch doorzet. De warenhuisketen heeft daartoe afspraken gemaakt met het Wereld Natuur Fonds. Bovendien kan het andere ketens inspireren om hetzelfde te doen.

 

De vissers nemen Albert Heijn dan ook op de korrel. Ze verwijten de keten inconsequentie. Zo zou de ‘verse’ Pangasius wel een MSC-label krijgen, hoewel die nooit vers uit Vietnam kan komen en dus steeds diepgevroren wordt getransporteerd.

Tags: