Albert Heijn gaat online bestellingen met Allerhande Box gratis bezorgen | RetailDetail

Albert Heijn gaat online bestellingen met Allerhande Box gratis bezorgen

Albert Heijn gaat online bestellingen met Allerhande Box gratis bezorgen

Albert Heijn gaat online bestellingen gratis bezorgen, als die een Allerhande Box bevatten. Zo'n doos met verse ingrediënten laat consumenten toe in een half uur een maaltijd te bereiden. Een rechtstreekse aanval op het succesvolle Hello Fresh, dus.

Allerhande als culinair merk van Albert Heijn 

De ontwikkeling van de vandaag voorgestelde Allerhande Box is een logisch vervolg op de strategische stap die Albert Heijn begin dit jaar zette met de opening van de nieuwe AH XL in Eindhoven. De keten wil consumenten immers omnichannel bedienen en inspireren: zowel online als in de winkel is het beantwoorden van de dagelijkse vraag 'Wat eten we vanavond?' topprioriteit.

 

In de XL-winkels, die zijn voorzien van een Allerhande Keuken, kookt Albert Heijn nu al voor zijn klanten. Maar ook online klanten kunnen vanaf nu via de Allerhande Box kiezen uit wekelijks wisselende gerechten. Daarmee wordt Allerhande ingeschakeld als 'culinair submerk' van Albert Heijn, dat de klanten steeds weer wil inspireren.

 

Gratisverhaal met interessante timing

Opmerkelijk is dat de Allerhande Box gratis kan worden afgehaald of bezorgd. Dit is frappant, want voor bezorgen en afhalen rekende Albert Heijn altijd een behoorlijke meerprijs aan, om de hoge kosten te drukken. Begin deze maand meldde nieuwkomer Picnic echter dat het online boodschappen gratis gaat bezorgen. Dat was mogelijk de inspiratie om de leverkost bij de Allerhande Box te laten vallen. Sterker nog: bezorging of afhalen van alle andere boodschappen in dezelfde online order als de Box wordt meteen ook gratis. Voor online bestellingen zonder Allerhande Box handhaaft Albert Heijn de kosten wel.

 

Dat betekent een interessante zet van de marktleider op het schaakbord van de online distributie, waarin veel aanbieders in een patstelling verstrikt zijn geraakt. Bezorgen is zó duur dat de klant een bijdrage moet doen in de kosten (bij AH geldt dat zelfs voor ophalen). Wellicht is de Allerhande Box een dusdanig margerijk artikel, dat het voor Albert Heijn de financiële pijn verzacht als het de online bestelling tóch gratis gaat thuisbezorgen. De box voor twee personen heeft een consumentenprijs van 35 euro, voor vier personen betaalt de klant 49 euro.

 

Alleen in Nederland, België volgt later

Met de Allerhande Box gaat Albert Heijn de concurrentie aan met Hello Fresh! en andere bezorgers van online bestelde maaltijdpakketten. Ahold heeft naar eigen zeggen een half jaar aan de ontwikkeling van de Allerhande Box gewerkt. "De box is binnenkort te bestellen via ah.nl", zegt Ahold-woordvoerster Dagna Hoogkamer. Daarnaast volgt er later dit jaar ook een test met het aanbieden van de Allerhande Box in de winkel.

 

De Allerhande Box is wel alleen in Nederland verkrijgbaar, Belgische klanten van Albert Heijn moeten vooralsnog geduld hebben. Dat is opvallend, want Albert Heijn is toch één merk. "De reden is simpelweg dat je ergens moet beginnen", zegt Hoogkamer. "We hebben nog veel plannen om de Allerhande Box te verbeteren met behulp van feedback die we van klanten krijgen. We willen hem ook in de winkel beschikbaar maken en we gaan dit ook in België aanbieden. Maar alles op z'n tijd."

 

Een andere verklaring dat de Allerhande Box pas later in België verkrijgbaar zal zijn, is het gegeven dat België een heel andere culinaire traditie en beleving heeft dan Nederland. Dat is geen bezwaar gebleken voor de introductie van Albert Heijn op de Belgische markt, maar bij het samenstellen van gerechten voor een dusdanig andere doelgroep aan consumenten is tijd nodig.

 

Bovendien heeft Albert Heijn daarvoor in België ook nog niet de nodige schaalgrootte. Daar wordt volgend jaar wel een mouw aan gepast als de fusie met Delhaize een feit is: dan is Ahold Delhaize in een geheel andere positie om in de breedte een omnichannel offensief te ontketenen. Dit zal de Belgische online foodmarkt - die vergeleken met Nederland minder ver is ontwikkeld - een nieuwe impuls geven. Inderdaad, alles op z'n tijd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.