Albert Heijn wil geen geforceerde kippen meer

Albert Heijn wil geen geforceerde kippen meer

Tegen eind 2015 liggen bij Albert Heijn geen snelgroeiende kippen meer in de koeltoog. Er zal dan alleen nog plaats zijn voor de pas gelanceerde Hollandse kippen, scharrelkippen en bio-kippen.

Klassieke kippen verdwijnen uit assortiment

Momenteel verkoopt Albert Heijn nog vijf soorten kippen: de AH huismerk kip, de AH puur & eerlijk scharrelkip, de AH Excellent scharrelkip en de AH puur & eerlijk biologische kip. Gezien Nederlanders zowat 19 kg kip per jaar eten, gaat het om een behoorlijk aantal.

 

De bedoeling is dat de eerste categorie tegen eind 2015 verdwijnt. AH heeft daarover afspraken gemaakt met de dierenwelzijnsorganisaties en met de boeren.

 

Hollandse kippen zijn iets duurder

AH wil tegen dan meer Hollandse kippen verkopen. Dat is een nieuw kippenras dat trager groeit en daardoor maar na 45 dagen wordt geslacht. Het krijgt ook 10% meer ruimte krijgt dan de klassieke kippen en zal preventief geen antibiotica krijgen toegediend. De kippen worden ook op Nederlandse bodem gekweekt.

 

De overgang gebeurt geleidelijk. Momenteel zijn al dertig kippenhouders overgeschakeld naar deze Hollandse kip, tegen eind volgend jaar moeten het er tachtig worden om aan de vraag te voldoen. Door de tragere groei en de extra ruimte die de kippen krijgen, is Hollandse kip zo’n 10% wel zowat duurder dan klassieke kip.

Tags: