Albert Heijn zet elektrische trucks in voor distributie

Albert Heijn zet elektrische trucks in voor distributie

Albert Heijn heeft in Nederland twee elektrische vrachtwagens in gebruik genomen voor de distributie naar een aantal supermarkten. De nieuwe vrachtwagens worden voorlopig enkel ingezet voor de regio Amsterdam.

Proefproject

Voor de ontwikkeling van de vrachtwagens werkte Albert Heijn samen met zijn logistieke partner Simon Loos en vrachtwagenbouwer Ginaf. “Het gebruik van e-trucks sluit goed aan bij onze ambitie te rijden met trucks die zuiniger, stiller en schoner zijn”, vertelt transportconsultant Peter Leegstraten. “In deze gewichtsklasse rijden nu nog nauwelijks elektrische trucks. Onze verwachting is dat het op grote schaal toepassen van elektrische aandrijving nog enkele jaren duurt. We gaan nu vooral leren en ervaren hoe bevoorrading met e-trucks werkt.”

 

Naast de elektrische trucks maakt Albert Heijn ook al gebruik van 150 vrachtwagens die rijden op vloeibaar aardgas. Die zijn een stuk stiller dan dieselvrachtwagens en stoten bovendien minder schadelijke gassen uit.

 

Dat ook Amsterdam gretig meewerkt aan het project, is geen verrassing: de stad maakt immers al langer werk van minder uitstoot in en rond de stad. “Amsterdam is koploper in elektrisch vervoer. In 2025 willen we dat het verkeer binnen de ring A10 helemaal uitstootvrij, of in ieder geval zo schoon mogelijk is. Een stevige ambitie, en dan is het goed om te zien dat bedrijven zoals Albert Heijn het initiatief nemen om hieraan bij te dragen. Als gemeente bieden we natuurlijk graag de helpende hand, bijvoorbeeld in het vergunningenproces of door te kijken welke subsidies beschikbaar zijn”, aldus Abdeluheb Choho, Wethouder Duurzaamheid in Amsterdam.