Amazon krijgt groen licht voor investering Deliveroo

Fietskoerier voor Deliveroo
Foto: nrqemi / Shutterstock.com

De Britse concurrentiewaakhond heeft Amazon groen licht gegeven om te investeren in Deliveroo. Amazon koopt een minderheidsbelang van 16% in de maaltijdbezorger.

 

Jaar lang concurrentie-onderzoek

Na meer dan een jaar onderzoek mag Amazon nu toch zijn participatie houden in Deliveroo. Al in mei 2019 liet de maaltijdkoerier weten dat ze in een kapitaalronde 575 miljoen dollar (een klein half miljard euro) had opgehaald, vooral dankzij een fikse investering van de Amerikaanse e-commercereus. Amper twee maanden later riep de Britse concurrentiewaakhond (CMA) de deal echter een halt toe en opende ze een onderzoek.

 

In eerste instantie vreesde de concurrentie-autoriteit ervoor dat de bezorgmarkt voor maaltijden te sterk beperkt zou worden als Amazon in Deliveroo stapte. Eerder was Amazon in het Verenigd Koninkrijk immers al zelf actief op die markt onder de naam Amazon Restaurants, maar die activiteiten werden vorig jaar stopgezet.

 

Coronadruk op waakhond

Bij de aanvang van de coronacrisis zette Deliveroo de CMA onder druk om de deal dringend goed te keuren met het argument dat het bedrijf failliet zou gaan zonder vers geld. Daarop kreeg de maaltijdbezorger een voorlopige goedkeuring, maar werd het onderzoek wel verdergezet. 

 

Nu is het onderzoekcomité tot een finaal besluit gekomen, bericht CNBC: er zijn geen aanwijzingen gevonden dat consumenten wezenlijk minder vrij keuze zullen hebben na de deal. De concurrentiewaakhond waarschuwt wel dat als Amazon zijn aandeel in Deliveroo (momenteel 16%) zou verhogen, dat aanleiding kan geven tot nieuw onderzoek.