Amazon ontwikkelt ook grote onbemande supermarkten

Foto: VDB Photos / Shutterstock.com

Amazon wil grotere kassaloze supermarkten: na het succes van Amazon Go test de e-commercereus de technologie nu ook in grotere winkels, zodat er binnenkort misschien heuse onbemande super- of hypermarkten komen.

 

Hoge plafonds en meer producten

Het systeem van Amazon Go, dat de aankopen van klanten via camera's en sensoren automatisch afrekent zonder dat ze nog langs een kassa hoeven, is tot nu toe alleen nog maar te vinden in relatief kleine buurt- en gemakswinkels in grote steden in de Verenigde Staten. Een van de redenen hiervoor is dat de software in het begin vastliep van zodra er meer dan twintig mensen tegelijk in de winkel aanwezig waren. Andere redenen zijn wellicht de hoge kostprijs van alle apparatuur die nodig is om elke beweging en elk product in het schap in de gaten te houden en natuurlijk de complexiteit van het hele proces.

 

Ondertussen zou de software verder zijn verbeterd, al zijn er naar verluidt nog wel problemen in “grotere ruimtes met hogere plafonds en meer producten”, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijde bronnen. Amazon schijnt daarom volop verdere testen te doen in een grotere ruimte die is ingericht als een winkel.

 

Binnenkort kassaloze Whole Foods?

Interessant is vooral dat het systeem volgens die bronnen wellicht naar de Whole Foods-supermarkten zal afzakken. Ze noemen het de "meest waarschijnlijke toepassing" van de kassaloze technologie voor grotere ruimtes. Daarnaast wil Amazon ook nog heel wat nieuwe onbemande supermarkten openen: er moeten tegen 2021 liefst 3000 nieuwe kassaloze winkels de deuren openen, in allerlei maten en concepten.

 

De concurrenten proberen alvast op de voet te volgen. Zo test rivaal Walmart in Texas een kassaloze vestiging bij zijn keten Sam's Club, waarbij klanten hun aankopen zelf scannen en afrekenen met een smartphone-app. In de Benelux hebben gemakswinkels van Albert Heijn, Spar en OKay ook al een soortgelijk systeem uitgerold.