Aziatische beursgang kan AB InBev bijna 9 miljard opbrengen

Aziatische beursgang kan AB InBev bijna 9 miljard opbrengen
Shutterstock.com

Op 19 juli gaat de Aziatische tak van AB InBev naar de beurs van Hongkong. De biergigant biedt 1,6 miljard aandelen aan tegen een prijs van 40 à 47 Hongkong-dollar (4,5 tot 5,3 euro) per aandeel.

 

Grootste IPO?

Er zijn meer details bekend over de beursintroductie van Budweiser Company APAC: het aandeel van de Aziatische divisie van de bierbrouwer zal voor het eerst op de beurs van Hongkong noteren op 19 juli.

 

Afhankelijk van de uiteindelijke aandelenprijs, zou de deal kunnen oplopen tot een bedrag tussen de 8,3 en 9,8 miljard dollar (7,3 tot 8,7 miljard euro). Aan de bovenkant van de prijsvork zou het ‘s werelds grootste IPO voor voeding en drank zijn, en daarmee het debuut van Kraft uit 2001 ter waarde van 8,6 miljard dollar (7,6 miljard euro) verslaan.

 

Duurder dan moederbedrijf

De intekenprijs impliceert een ondernemingswaarde van zowat 16 tot 18 keer de brutobedrijfswinst. De Aziatische tak van de biergigant wordt daarmee duurder gewaardeerd dan AB Inbev zelf (een ratio van 11).

 

De portfolio van Budweiser APAC omvat meer dan 50 merken, waaronder Budweiser, Stella Artois en Corona. De belangrijkste markten zijn China, Australië, Zuid-Korea, India en Vietnam. De nettowinst van de Aziatische tak bedroeg vorig jaar 1,4 miljard dollar (1,23 miljard euro), tegenover 1,1 miljard dollar (972 miljoen euro) een jaar eerder. De totale omzet liep in 2018 op tot 8,46 miljard dollar (7,5 miljard euro).