Aziatische keten Wagamama krijgt nieuwe chef

Restaurantketen Wagamama krijgt een nieuwe eigenaar: de Britse horecagroep The Restaurant Group koopt de Japans geïnspireerde formule voor 630 miljoen euro. De overname levert daarmee minder op dan verhoopt.

 

Japanse noedels voor 559 miljoen pond

De vorige eigenaars van de Londense horecaformule, privé-investeerders Duke Street en Hutton Collins, wilden voor Wagamama zo’n 750 miljoen pond (850 miljoen euro) krijgen, aldus De Tijd. Ze moeten echter genoegen nemen met een overnameprijs van 559 miljoen pond, oftewel 630 miljoen euro, inclusief schulden. Ter vergelijking: Duke Street, die Wagamama sinds 2011 gedeeltelijk in handen heeft, betaalde destijds 215 miljoen pond voor zijn belang.

 

The Restaurant Group financiert de overname met een nieuwe aandelenuitgave, maar beleggers reageerden niet zo enthousiast op het nieuws van de beursgenoteerde horecaholding. De Britse winkelstraten hebben het moeilijk en de horecaketens dragen daar ook de gevolgen van. Aandeelhouders vrezen ook dat Wagamama te ver buiten de kernbusiness van The Restaurant Group ligt, dat zich tot nu toe vooral op de Britse en Amerikaanse keuken toespitste.

 

Wagamama heeft wereldwijd bijna 200 restaurants, waarvan ongeveer 130 op de Britse thuismarkt en ééntje in België (in Antwerpen). In Nederland zijn er zeven vestigingen: in Amsterdam, Roermond, Rotterdam en Utrecht. De keten bestaat sinds 1992 en groeide vorig jaar met 8%.