Bananenproducenten verwijten Aldi dubbele moraal

Bananenboom
Shutterstock.com

Latijns-Amerikaanse bananenproducenten hebben de door Aldi genomen beslissing om vanaf volgend jaar een lagere prijs te betalen voor de trosvruchten, scherp veroordeeld.

 

"Dubbele standaarden"

Volgens Fruitnet zou Aldi, de op één na grootste afnemer van bananen in Europa, de bananenproducenten vanaf begin volgend jaar 6 eurocent per kilo minder betalen. De retailer zou aldus nog 11,33 euro per doos betalen. Sinds Aldi Nord en Süd het fruit samen inkopen, in 2019, hebben ze al tweemaal de inkoopprijs eenzijdig verlaagd. 

 

In een niet mis te verstane verklaring beschuldigen bananenproducenten en -exporteurs uit Ecuador, Colombia, Guatemala, Honduras, Panama en Costa Rica de retailer ervan ‘dubbele standaarden’ te hanteren, wat ernstige gevolgen zal hebben voor de producenten. “Aldi's publieke discours omarmt duurzaamheid, maar er is een grote discrepantie tussen het imago dat het bedrijf uitdraagt tegenover consumenten en de acties die het neemt tegenover producenten", aldus een gezamenlijk persbericht.

 

Duurzaamheid in hele keten

De producenten wijzen er nog op dat duurzaam produceren kosten met zich meebrengt en dat die nu quasi uitsluitend door hen worden gedragen, terwijl de overige actoren in de waardeketen hun verantwoordelijkheid niet of onvoldoende nemen. "We klagen dan ook aan dat supermarkten zoals Aldi hun deel van de verantwoordelijkheid niet nemen en een ondoorzichtige onderhandelingspositie behouden die het levensonderhoud van producenten in gevaar brengt.”

 

Voor de producenten is het essentieel dat de hele waardeketen economisch, sociaal en ecologisch duurzaam is. “Het is daarom noodzakelijk om een ​​effectieve gedeelde verantwoordelijkheid te implementeren die de kosten van duurzaamheid herverdeelt over alle actoren in de waardeketen”, besluiten ze.