Barry Callebaut ziet vraag naar chocolade aantrekken

Barry Callebaut ziet vraag naar chocolade aantrekken

Barry Callebaut ziet vraag naar chocolade aantrekken
© Barry Callebaut

De Zwitserse chocoladereus Barry Callebaut heeft het voorbije jaar 4,4% meer chocolade verkocht en doet daarmee naar eigen zeggen “significant beter dan de markt”. Toch moet het chocoladeconcern volgend jaar afscheid nemen van zijn financieel directeur.

Lagere cacaoprijs, hogere vraag

De vraag naar chocolade is opnieuw aan het stijgen: het Zwitserse Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, zag zijn verkochte volume in de periode juni tot en met augustus met 9,2% toenemen. Ook in de drie maanden tot mei was er al een groei van het volume met 5,5%. Vooral in de Verenigde Staten steeg de vraag naar chocolade sterk, net als in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Europa blijft wat achter maar, zo benadrukt CEO Antoine de Saint-Affrique, “de versnelling op de chocolademarkt is breed gedragen.” Met dank aan de flink lagere cacaoprijs: die is het voorbije jaar met bijna een kwart gedaald (-23%).

 

Barry Callebaut sloot zijn gebroken boekjaar af met een omzet van 6,80 miljard Zwitserse frank of omgerekend 5,9 miljard euro, een stijging met 1,9%. De nettowinst klokte 38,8% hoger af op 302,9 miljoen Zwitserse frank of circa 260 miljoen euro.

 

Nieuwe CFO van bij Philips

In de marge van de jaarresultaten meldt de chocoladefabrikant ook dat de groep afscheid neemt van zijn financieel directeur Victor Bailli. Die gaat na elf succesvolle jaren volgende lente met pensioen.

 

Bailli wordt op 1 maart 2018 opgevolgd door Remco Steenbergen. De Nederlander komt begin januari over van bij Philips, waar hij twintig jaar aan de slag was. Sinds 2015 was hij er financieel directeur van de divisie HealthTech Businesses, Innovation & Group Functions.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.