Becel komt (een beetje) in Belgische handen

Becel komt (een beetje) in Belgische handen

Becel komt (een beetje) in Belgische handen
Shutterstock

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.

 

Kwart miljard euro

Eind vorig jaar bracht het Amerikaanse KKR een bindend bod van 6,8 miljard euro uit op Flora Food Group, de maker van onder meer Becel en ProActiv. Een deel van dat overnamebedrag wordt nu opgehoest door de GBL-holding van de families Frère en Desmarais, zo schrijft De Tijd: via zijn durfkapitaaltak Sienna Capital investeert de Belgische holding 250 miljoen euro in FFG. Daarmee komt de margarineproducent voor een klein deel (zo’n 3,7%) in Belgische handen.

 

Hoofdaandeelhouder blijft de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, die in december vorig jaar een bindende overnamedeal tekende met Unilever, dat al langer op zoek was naar een overnemer voor zijn slabakkende margarinedivisie. Of KKR en nu ook GBL return zullen zien op hun investering, valt nog af te wachten: margarine moet het steeds meer afleggen tegen echte boter, dat de voorbije jaren zijn imago wist op te krikken bij de consument.

 

GBL laat zich alvast niet afschrikken: geruggesteund door het succes van zijn investeringskeuzes het voorbije jaar ziet de Belgische holding duidelijk nog brood in het margarineverhaal. Het investeringsbedrijf, dat zijn intrinsieke waarde vorig jaar zag stijgen met 11%, kreeg dinsdag in elk geval het volle vertrouwen van zijn aandeelhouders.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.