Belastinginspectie eist 30 miljoen van AB InBev

Shutterstock.com

De Bijzondere Belastinginspectie claimt 30,44 miljoen euro aan belastinggeld van brouwerijgroep AB InBev. Vrijdag komen twee rechtszaken voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, ondanks een belastingdeal.

 

Geheime belastingdeal

Gedurende vijf jaar, tussen 2011 en 2015, moest AB InBev in België slechts 11,2 miljoen belasting betalen op een winst van meer dan 287 miljoen euro, schrijft De Tijd. Het bedrijf sloot namelijk een belastingdeal met de overheid voor zijn vennootschap Ampar, een centrale aankoopdienst. Die hoefde op 80% van zijn winst geen belasting te betalen. Daar was de BBI het echter niet mee eens: die vecht de deal aan en eist alvast voor de eerste twee boekjaren meer vennootschapsbelasting. Daarover gaan de rechtszaken van nu vrijdag.

 

Het geschil komt ongelegen, omdat er ook op Europees niveau een rechtszaak loopt over Belgische belastingdeals met een veertigtal grote bedrijven. De Europese Commissie had na een onderzoek in 2016 geoordeeld dat het om ongeoorloofde staatssteun ging. Van Europese rechters kreeg België in februari nochtans gelijk, maar de Europese Commissie ging in beroep en verzamelt nu informatie over de (geheime) deals. Kortom, twee zaken doorkruisen elkaar. AB InBev koos intussen eieren voor zijn geld en verhuisde zijn aankoopdienst naar het belastingvriendelijke Zwitserland.