Belg die omzet Heineken ‘verdubbelde’ nog 4 jaar langer CEO

Belg die omzet Heineken ‘verdubbelde’ nog 4 jaar langer CEO

Belg die omzet Heineken ‘verdubbelde’ nog 4 jaar langer CEO

Als de aandeelhoudersvergadering het licht op groen zet ‑ en dat lijdt weinig twijfel ‑ blijft Jean-François Van Boxmeer vier jaar langer CEO van Heineken. Onder de Belg verdubbelde de omzet van het Nederlandse concern.

Architect van de overnamestrategie

De 55-jarige Jean-François Van Boxmeer nam de teugels van Heineken in 2005 in handen. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot het nummer twee wereldwijd (na het intussen ongenaakbare AB InBev) en verdubbelde de omzet in tien jaar tijd van 10,8 miljard naar 20,5 miljard euro.

 

Van Boxmeer is de architect van de overnamestrategie die Heineken groot heeft gemaakt: in 2008 nam hij Scottisch & Newcastle over en lijfde hij meteen het Belgische Alken-Maes in (Maes Pils, Affligem, Cristal, Grimbergen). Twee jaar later nam hij ook de Mexicaanse brouwer Femsa over, en nog eens twee jaar later verwierf hij de volledige controle over het Aziatische bierconcern Asia Pacific Breweries. Voldoende ‘adelbrieven’ dus om de Belg te vragen er nog eens vier jaar bij te doen.

 

54 miljoen hectoliter in derde kwartaal

Heineken heeft er overigens geen slecht derde kwartaal opzitten: de voorbije drie maanden ging de verkoop 2% omhoog tot 54 miljoen hectoliter. Kernmerk Heineken deed er zelfs 3,5% bij en is nu al goed voor 8,4 miljoen hectoliter. Ook de verkoop van kwaliteitsbieren doet beter dan het groepsgemiddelde. Regionaal gezien ging de verkoop er in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa er in volume met 3,6% op achteruit. Sterkste groeier is Azië, dat afklokt op een stijging van 15%.

 

Omzetcijfers maakte Heineken niet bekend. Wel liet de groep weten dat de nettowinst in de eerste negen maanden van dit jaar 1,2 miljard euro bedraagt. Een pak minder dan de 1,7 miljard van dezelfde periode vorig jaar, al is die daling zo goed als volledig toe te schrijven aan de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque in 2015. Die leverde Heineken destijds 379 miljoen euro op.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.