Belg gaat vaker op restaurant | RetailDetail

Belg gaat vaker op restaurant

Belg gaat vaker op restaurant

Belgische consumenten koken steeds minder vaak en kiezen sneller voor uit eten gaan of een maaltijd laten leveren. Vorig jaar werd er twintig miljard euro besteed aan voeding buitenshuis, twaalf miljard euro werd uitgegeven aan restaurantbezoekjes.

Derde jaar op rij stijging

Belgen verbruiken twee derde van hun maaltijden nog steeds thuis, maar de bestedingen buitenshuis gaan wel de hoogte in: vorig jaar gaven de Belgen 3% meer uit aan eten op restaurant. Het is al het derde jaar op rij dat die uitgaven stijgen. “In 2008 kende uit eten een ferme dip, maar sinds 2014 zien we een kentering. Die heeft zich ook in 2016 doorgezet. Het aantal restaurantbezoeken stijgt en ook de totale besteding neemt toe”, zegt Gert Laurijssen, directeur van Foodservice Alliance.

 

Opvallend daarbij is dat het niet de traditionele restaurants zijn die profiteren, maar wel nieuwe zaken die Foodservice Alliance omschrijft als ‘fast casual’. “Zij hebben minder personeel en bediening aan tafel. Denk bijvoorbeeld aan zaken met een groter aanbod aan gezonde producten, zoals de saladebars. Ook ketens als Exki en Le Pain Quotidien doen het goed.”

 

Dat soort zaken zorgen vooral bij jongeren voor een lagere drempel om uit te gaan eten. Ook de functionele uitgaven, zoals een lunch buitenshuis of een broodje van een broodjeszaak zitten in de lift. Ook foodtrucks en fietskoeriers als Deliveroo stijgen, maar hun aandeel in de markt blijft beperkt. Enkel hotels zien hun omzet dalen: die hebben omwille van de aanslagen een moeilijk jaar achter de rug, al trok de markt in de zomer wel opnieuw aan.

 

De cijfers worden bekendgemaakt door Foodservice Alliance, dat zich daarvoor baseert op een panel van 12.000 consumenten, aangevuld met enkele andere bronnen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.