België mag weer wereldwijd varkensvlees uitvoeren

Shutterstock.com

België mag opnieuw varkensvlees uitvoeren buiten de EU. Die export kwam twee jaar geleden abrupt tot stilstand, nadat er in ons land Afrikaanse varkenspest uitbrak bij everzwijnen.

 

1% van wereldproductie

België produceerde in 2018 1,07 miljoen ton varkensvlees of 1% van de wereldproductie, goed voor een omzet van anderhalf miljard euro. Twee derde van de productie is bestemd voor het buitenland. Medio 2018 werd er evenwel Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij Belgische everzwijnen, zij het zonder overdracht naar varkens. Niettemin weigerden alle niet EU-landen sindsdien het Belgische varkensvlees.

 

Nu heeft de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) België afgelopen week vrij van varkenspest verklaard. Het betekent dat ons land weer wereldwijd varkensvlees mag uitvoeren. “We krijgen opnieuw een uitlaatklep voor ons exportvlees, want de Europese markt was verzadigd geraakt”, zegt een tevreden Wouter Wytynck van de Boerenbond aan De Tijd. “Zeker omdat in september ook in Duitsland varkenspest werd vastgesteld en onze oosterburen massaal hun vlees in Europa zijn gaan afzetten. Met alle gevolgen voor de prijzen. Duitsland is bovendien de belangrijkste markt voor ons.”

 

Prijzen historisch laag

De grootste afnemer van Belgisch varkensvlees buiten Europa, is China. Toch kan het volgens Gert Van Causenbroeck van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) nog even duren eer die uitvoer weer op gang komt. “Mogelijk gaat China hier nog veiligheidstesten willen uitvoeren, voor zover dat coronaproof mogelijk is. We hopen in maart weer naar China te kunnen exporteren. Voor andere Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Japan, de Filipijnen zal hopelijk de verklaring van de OIE volstaan.”

 

De varkensprijs is door de exportban én de coronacrisis intussen naar een historisch dieptepunt gedaald. Gemiddeld ontvangt een Belgische varkensboer zo’n 78 eurocent per kilogram levend vlees of zowat de helft van een jaar geleden. Wytynck denkt dat de prijzen door de opheffing van het exportverbod vanaf de derde week van januari opnieuw zullen beginnen stijgen.