Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco | RetailDetail

Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco

Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco

De Unesco heeft de Belgische biercultuur op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed gezet. De cultuurorganisatie van de VN looft de diversiteit van het bierbrouwen, maar ook de inspanningen om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

1.500 bieren

Het was de Duitstalige gemeenschap die al in april 2014 een aanvraag indiende bij Unesco om het Belgisch bier en de cultuur die daar bij hoort tot immaterieel cultureel werelderfgoed uit te roepen. Zij stelde dat België met zijn 1.500 bieren de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld heeft.

 

“De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor al wie zich inzet om deze rijke cultuur levendig te houden”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Die was tot 2014 ook al directeur van de Unie van Belgische Brouwers en is zelf een fervent hobbybrouwer.

 

In België bestaan al jaren maatregelen voor de bescherming van de biercultuur. Daarnaast werd er ook een observatorium opgericht, dat de diversiteit van het bierbrouwen en de waardering ervan in België opvolgt. Daarnaast was de Unesco bijzonder positief over de aandacht die in België wordt gegeven aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.