Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco

Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco

De Unesco heeft de Belgische biercultuur op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed gezet. De cultuurorganisatie van de VN looft de diversiteit van het bierbrouwen, maar ook de inspanningen om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

1.500 bieren

Het was de Duitstalige gemeenschap die al in april 2014 een aanvraag indiende bij Unesco om het Belgisch bier en de cultuur die daar bij hoort tot immaterieel cultureel werelderfgoed uit te roepen. Zij stelde dat België met zijn 1.500 bieren de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld heeft.

 

“De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor al wie zich inzet om deze rijke cultuur levendig te houden”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Die was tot 2014 ook al directeur van de Unie van Belgische Brouwers en is zelf een fervent hobbybrouwer.

 

In België bestaan al jaren maatregelen voor de bescherming van de biercultuur. Daarnaast werd er ook een observatorium opgericht, dat de diversiteit van het bierbrouwen en de waardering ervan in België opvolgt. Daarnaast was de Unesco bijzonder positief over de aandacht die in België wordt gegeven aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik.