Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco | RetailDetail

Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco

Belgisch bier haalt werelderfgoedlijst Unesco

De Unesco heeft de Belgische biercultuur op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed gezet. De cultuurorganisatie van de VN looft de diversiteit van het bierbrouwen, maar ook de inspanningen om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

1.500 bieren

Het was de Duitstalige gemeenschap die al in april 2014 een aanvraag indiende bij Unesco om het Belgisch bier en de cultuur die daar bij hoort tot immaterieel cultureel werelderfgoed uit te roepen. Zij stelde dat België met zijn 1.500 bieren de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld heeft.

 

“De erkenning door de Unesco betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor al wie zich inzet om deze rijke cultuur levendig te houden”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Die was tot 2014 ook al directeur van de Unie van Belgische Brouwers en is zelf een fervent hobbybrouwer.

 

In België bestaan al jaren maatregelen voor de bescherming van de biercultuur. Daarnaast werd er ook een observatorium opgericht, dat de diversiteit van het bierbrouwen en de waardering ervan in België opvolgt. Daarnaast was de Unesco bijzonder positief over de aandacht die in België wordt gegeven aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.