Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden | RetailDetail

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden
Foto: Umamido

De Belgische keten van noedelrestaurants Umamido trekt volgend jaar naar het buitenland en opent ook nieuwe vestigingen in ons land. Umamido serveert ramen, een Japans geïnspireerde noedelsoep. 

 

Wordt ramen de nieuwe sushi?

Umamido-eigenaar Guy Quirynen heeft zijn zinnen gezet op de buurlanden: hij wil restaurants openen in Amsterdam, Londen, Parijs en Rijsel. Vandaag heeft de formule al buitenlandse vestigingen in Bulgarije en Zwitserland, maar er is nog heel wat groeipotentieel, meent Quirynen.

 

Ook in eigen land zijn er veel groeimogelijkheden, zegt de ondernemer aan De Tijd: “Ramen kan bij ons even populair worden als spaghetti bolognaise of sushi. Vandaag hebben we drie restaurants in Brussel en twee in Antwerpen. Dit jaar moet er nog een Brusselse en een Leuvense zaak bijkomen. Nadien wil ik ook een restaurant openen in Gent en nog eentje in Brussel.”

 

Witte kassa dwingt tot schaalvergroting

De professionalisering van de restaurantsector in met name snelgroeiende ketenformules komt door de verplichte witte kassa, meent De Tijd. Door het geregistreerde kassasysteem moeten horecaondernemers hun kosten verminderen, zeker ten opzichte van vroeger toen in de sector veel in het zwart werd gedaan. Om die kosten te beperken, vergroten restaurantformules hun schaal om te kunnen centraliseren en schaalvoordelen kunnen genieten. Zo werkt Umamido met een centrale keuken waar basisbereidingen voor alle restaurants worden voorbereid.

 

“Je kunt geen restaurant meer runnen door alleen een goede kok te zijn”, aldus Quirynen. “Je moet een ondernemer zijn. De klassieke brasserie komt onder druk te staan. Veel zaken hebben een te uitgebreide kaart, waardoor ze veel overschot moeten weggooien, en ze hebben ook te veel personeel.”

 


Eerst formule op punt zetten 

Voor de buitenlandse expansie hoopt Umamido externe investeerders aan te trekken, al beseft Quirynen dat de formule eerst helemaal op punt moet staan: “Willen ik en mijn team de expansie zelf doen en zijn we enkel op zoek naar cash? Of willen we werken met franchisenemers? Kan een investeerder uit de sector interessant zijn? Op die vragen moeten we het antwoord weten voor we verder gaan.”

 

Umamido realiseerde in 2017 een omzet van 3,5 miljoen euro, waarvan 15 à 20 procent zich vertaalde in winst.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.