Belgische wijnproductie groeit met 12%

Belgische wijnproductie groeit met 12%

Belgische wijnproductie groeit met 12%
Shutterstock

Voor het tweede jaar op rij kreeg de Belgische wijnbouw af te rekenen met mindere weersomstandigheden. Toch doet de sector het goed, met een productietoename van 12% tegenover 2016 en een stijgend aantal wijnbouwers.

 

Verdubbeling op 5 jaar tijd

Records werden er dit jaar niet gebroken in de Belgische wijnbouw: met een productie van 845.078 liter wijn op de teller kan 2017 niet tippen aan het topjaar 2015, waarin meer dan een miljoen liter wijn gebotteld werd. Net als een jaar eerder kreeg de sector in 2017 af te rekenen met vrieskou in april, waardoor de productie onder de verwachtingen bleef. Toch is er sprake van groei: in vergelijking met 2016 produceerden de Belgische wijnranken zo’n 92.000 liter meer wijn, een stijging met 12%.

 

“Op vijf jaar tijd is de wijnproductie in ons land verdubbeld,” reageert federaal minister Kris Peeters, bevoegd voor Werk, Economie en Consumenten in De Standaard: “De kwaliteit van onze wijnen neemt ook toe, wat zich weerspiegelt in een stijgend aantal wijnen waarvan de oorsprongsbenaming (BOB) of de geografische aanduiding (BGA) beschermd wordt.”

 

In Vlaanderen, dat 55% van alle Belgische wijnen produceert, kregen de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende wijn bijvoorbeeld al zo'n erkenning. In Wallonië geniet de Vin des Côtes de Sambre et Meuse een officiële erkenning voor de oogstjaren 2013-2016.

 

Schuimwijn

De belangrijkste Belgische wijn, waarvan de productie ook het sterkst toeneemt, is de schuimwijn: die wordt met een productie van 345.036 liter (41%) op de voet gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40%). Het marktaandeel van Belgische rode wijn (16%) en rosé (3%) blijft eerder beperkt.

 

De groei van de Belgische wijnproductie is overigens ook ten dele toe te schrijven aan het stijgend aantal wijnbouwers in onze contreien: tussen 2014 en 2017 groeide het aantal met 33 tot 129 actieve wijnbedrijven, waardoor ook de oppervlakte voor wijnproductie steeg van 192 tot 341 hectare.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.