Binnenkort een taks op vlees: Wordt vlees de nieuwe tabak? | RetailDetail

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?
Foto: Shutterstock.com

Binnen de tien jaar komt er een vleestaks die vleesverbruik moet ontmoedigen, menen onderzoekers en parlementairen van over de hele wereld. De snelle groei van de vleesconsumptie heeft immers ernstige gevolgen voor klimaat en gezondheid.

 

Vleestaks onvermijdelijk voor klimaatdoelstellingen

Een taks op vlees wordt dan ook onvermijdelijk, beweren meerdere studies. Een nieuwe risicoanalyse van investeerdersorganisatie FAIRR, voluit Farm Animal Investment Risk and Return Initiative, laat investeerders verstaan dat vlees op weg is om net zo stiefmoederlijk te worden behandeld als tabak, CO2-uitstoot en suiker. Er zal met andere woorden hoogstwaarschijnlijk een taks op worden gegeven om mensen vleesconsumptie te ontraden.

 

In Duitsland, Denemarken en Zweden is een dergelijke vleestaks al in het parlement besproken en in China is de aanbevolen maximumhoeveelheid vlees in 2016 al met 45% naar beneden bijgesteld. “Investeerders moeten al vooruit beginnen plannen”, zegt Jeremy Coller, oprichter van FAIRR en topman van privé-investeerder Coller Capital. 

 

“Als beleidsmakers de echte kost van epidemieën zoals obesitas, diabetes, kanker in rekening gaan brengen, en ondertussen ook nog eens de klimaatverandering en het probleem van immuniteit tegen antibiotica willen aanpakken, dan lijkt het onvermijdelijk dat ze zullen verschuiven van een subsidiering naar een taxatie van de vleesindustrie”, aldus Coller.

 

Zeker naarmate landen in actie schieten om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, zien ze bij FAIRR kans op zo’n extra vleestaks. De veestapel is immers verantwoordelijk voor 15% van alle uitstoot van broeikasgassen en de wereldwijde vleesconsumptie stijgt snel. Veel mensen eten ook te veel vlees, wat de gezondheidszorg erg veel geld kost. Ook watervervuiling en immuniteit voor antibiotica zijn problemen die worden veroorzaakt door de vleesindustrie.

 

Aanbevolen belasting van 40%op rund, 20% op zuivel

Om te compenseren voor de berokkende schade aan het milieu en om mensen minder vlees te doen eten, zou de taks echter al moeten oplopen tot een meerprijs van 40% voor rundvlees en 20% voor zuivelproducten, berekende een studie vorig jaar. Op kippenvlees raadde het rapport een belasting van 8,5% aan. Zo’n heffing zou jaarlijks een half miljoen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen terugschroeven.

 

Hoewel een vleestaks vaak als politiek onhaalbaar wordt gezien, vond een Britse studie in 2015 dat consumenten er meer voor open staan dan overheden denken. Uit het onderzoek bleek echter ook dat mensen zich nog weinig bewust zijn van de schadelijke effecten van vleesconsumptie en dat burgers vertrouwen op de overheid om hierin het voortouw te nemen. 

 

Als alternatieve oplossing wordt ook naar een meer duurzame vleesteelt gekeken, zoals het kweken van laboratoriumvlees of het zoeken naar methodes om de broeikasuitstoot van veeteelt terug te dringen. Een milieuvriendelijke veestapel is vandaag nog een utopie, maar op het gebied van labovlees worden wereldwijd al de eerste successen geboekt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.

Lage dollar speelt Unilever parten

19/04/2018

Unilever zag zijn omzet over het eerste kwartaal met ruim 5% teruglopen als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. Zonder die impact zou de omzet van het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern gestegen zijn met 3,4%.

Prijsconflict tussen Nestlé en Colruyt, Edeka en Intermarché bijna voorbij?

17/04/2018

Colruyt, Edeka en Intermarché komen dichter bij een akkoord in hun prijsconflict met Nestlé: de Zwitserse foodproducent doet toegevingen in een nieuw voorstel. Ondertussen beginnen de voorraden bij de retailers op te geraken.

P&G wil 100% recycleerbare verpakkingen tegen 2030

17/04/2018

Procter & Gamble kondigt nieuwe duurzaamheidsdoelen aan voor 2030, aangezien het de doelstellingen voor 2020 al voor een groot deel heeft gehaald. Tegen 2030 wil het onder meer alle verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar maken.