Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?
Foto: Shutterstock.com

Binnen de tien jaar komt er een vleestaks die vleesverbruik moet ontmoedigen, menen onderzoekers en parlementairen van over de hele wereld. De snelle groei van de vleesconsumptie heeft immers ernstige gevolgen voor klimaat en gezondheid.

 

Vleestaks onvermijdelijk voor klimaatdoelstellingen

Een taks op vlees wordt dan ook onvermijdelijk, beweren meerdere studies. Een nieuwe risicoanalyse van investeerdersorganisatie FAIRR, voluit Farm Animal Investment Risk and Return Initiative, laat investeerders verstaan dat vlees op weg is om net zo stiefmoederlijk te worden behandeld als tabak, CO2-uitstoot en suiker. Er zal met andere woorden hoogstwaarschijnlijk een taks op worden gegeven om mensen vleesconsumptie te ontraden.

 

In Duitsland, Denemarken en Zweden is een dergelijke vleestaks al in het parlement besproken en in China is de aanbevolen maximumhoeveelheid vlees in 2016 al met 45% naar beneden bijgesteld. “Investeerders moeten al vooruit beginnen plannen”, zegt Jeremy Coller, oprichter van FAIRR en topman van privé-investeerder Coller Capital. 

 

“Als beleidsmakers de echte kost van epidemieën zoals obesitas, diabetes, kanker in rekening gaan brengen, en ondertussen ook nog eens de klimaatverandering en het probleem van immuniteit tegen antibiotica willen aanpakken, dan lijkt het onvermijdelijk dat ze zullen verschuiven van een subsidiering naar een taxatie van de vleesindustrie”, aldus Coller.

 

Zeker naarmate landen in actie schieten om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, zien ze bij FAIRR kans op zo’n extra vleestaks. De veestapel is immers verantwoordelijk voor 15% van alle uitstoot van broeikasgassen en de wereldwijde vleesconsumptie stijgt snel. Veel mensen eten ook te veel vlees, wat de gezondheidszorg erg veel geld kost. Ook watervervuiling en immuniteit voor antibiotica zijn problemen die worden veroorzaakt door de vleesindustrie.

 

Aanbevolen belasting van 40%op rund, 20% op zuivel

Om te compenseren voor de berokkende schade aan het milieu en om mensen minder vlees te doen eten, zou de taks echter al moeten oplopen tot een meerprijs van 40% voor rundvlees en 20% voor zuivelproducten, berekende een studie vorig jaar. Op kippenvlees raadde het rapport een belasting van 8,5% aan. Zo’n heffing zou jaarlijks een half miljoen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen terugschroeven.

 

Hoewel een vleestaks vaak als politiek onhaalbaar wordt gezien, vond een Britse studie in 2015 dat consumenten er meer voor open staan dan overheden denken. Uit het onderzoek bleek echter ook dat mensen zich nog weinig bewust zijn van de schadelijke effecten van vleesconsumptie en dat burgers vertrouwen op de overheid om hierin het voortouw te nemen. 

 

Als alternatieve oplossing wordt ook naar een meer duurzame vleesteelt gekeken, zoals het kweken van laboratoriumvlees of het zoeken naar methodes om de broeikasuitstoot van veeteelt terug te dringen. Een milieuvriendelijke veestapel is vandaag nog een utopie, maar op het gebied van labovlees worden wereldwijd al de eerste successen geboekt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Jumbo en La Place omhelzen blurring en elkaar

19/01/2018

Broodjes van La Place in de Jumbo-supermarkt, een mini-supermarkt in de La Place-wegrestaurants… Jumbo en La Place geloven dat de traditionele supermarkt verdwijnt en plaats ruimt voor blurring. Ze zien ook nog heel wat uitbreidingsmogelijkheden.

Picnic nu ook beschikbaar in Rotterdam

18/01/2018

Online supermarkt Picnic levert voortaan ook in Rotterdam. De voorbije weken hadden al een kleine 10.000 geïnteresseerden zich aangemeld en Rotterdam is in een klap het grootste verzorgingsgebied voor de supermarkt.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Back to top