Bio is ‘hot’: Biomarkt The Barn “ontploft” in week één | RetailDetail

Bio is ‘hot’: Biomarkt The Barn “ontploft” in week één

Bio is ‘hot’: Biomarkt The Barn “ontploft” in week één

De interesse in duurzame voeding groeit snel, merken de jonge ondernemers Quentin Labrique en Julien de Brouwer (allebei ex-Decathlon). Op 5 mei openden ze samen The Barn, een biomarkt op het Sint-Pietersplein in Etterbeek. 

Korte keten met lokale boeren en coöperatieven

De verwachtingen zijn in de eerste bestaansweek van The Barn meteen overtroffen: “Het is echt ontploft”, vertelt medeoprichter De Brouwer. In het openingsweekend kwamen dagelijks zo’n 500 à 600 mensen over de vloer. Omdat de veelal kleine landbouwers waar de biomarkt mee samenwerkt op hun eentje de vraag niet kunnen bijhouden, werkt het duo ook samen met verschillende coöperatieven die landbouwers verzamelen en als groothandelaar optreden. Zo heeft The Barn inmiddels een dozijn leveranciers en biedt de biomarkt 400 referenties aan.

 

Het assortiment is bewust beperkt: het model van The Barn is gebouwd op volume en rotatie, om de prijzen (en marges) laag te kunnen houden, legt De Brouwer uit. “We gaan breed, maar niet diep. Al onze producten hebben we zorgvuldig zelf geselecteerd. Per product hebben we één soort, wat keuzestress wegneemt bij de klant. De focus ligt bij ons, in tegenstelling tot bij veel biowinkels, ook echt op vers en dankzij de hoge rotatie kunnen we absolute versheid garanderen.”

 

Vers en onverpakt in bulk

De klemtoon van de biomarkt van 500 m² ligt op vers en onverpakt, met alle groenten en fruit uitgestald in houten kratten en een breed aanbod noten, gedroogd fruit en graan- en deegwaren als schepgoed.  Alles is zo lokaal mogelijk en gecertifieerd biologisch, al willen de initiatiefnemers op termijn eventueel ook lokale boeren zonder certificaat, maar die voldoen aan hun lastenboek, een kans geven. 

 

“Certificering is duur, maar het is in eerste instantie nodig om geloofwaardigheid en vertrouwen te krijgen. Eenmaal de klant ons echt vertrouwt en weet dat we het menen, willen we eventueel zelfs eigen gronden aankopen en die voor ons laten bewerken”, aldus Labrique. Het verkorten van de keten is in het voordeel van de producent én van de consument, zien ze immers.

 

Vooral jonge gezinnen consumeren bewust bio

Dat het menens is, is duidelijk: “We willen de Belgische landbouw helpen en duurzame productie stimuleren: biologische landbouw garandeert dat de grond niet vervuild of beschadigd wordt,” vertelt Labrique, die zelf sinds een jaar of vier voor biologisch kiest. Onder de klanten zien ze vooral jonge gezinnen, die bewust willen consumeren. Hoewel biologisch nog maar 4% van de voedingsmarkt in België uitmaakt, groeit de markt erg snel: “In Brussel neemt de verkoop van bio elk jaar met 50% toe. De interesse van de consument is dus zeker gewekt”, aldus De Brouwer.

 

In de toekomst worden mogelijk nog workshops en educatieve projecten georganiseerd in The Barn en er is ruimte voorzien in het pand om een eigen restaurant te openen. De locatie in Etterbeek is daarbij van groot belang, beklemtonen ze, dankzij het erg diverse publiek: “Je hebt mensen met hogere inkomens, je hebt expats die voor de EU werken en je hebt een bijzonder multiculturele consumentengroep hier.” 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.