"Bio niet noodzakelijk gezonder" | RetailDetail

"Bio niet noodzakelijk gezonder, plantaardig wél"

"Bio niet noodzakelijk gezonder, plantaardig wél"

Biologische voeding is niet noodzakelijk gezonder, zegt doctor in de wetenschappen en moraalfilosofie Stijn Bruers: volgens hem is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat het wel zo is. Voor plantaardige voeding is dat er echter wél, aldus Bruers.

Meer onderzoek in conventionele landbouw

“Consumenten noemen gezondheid als belangrijkste reden voor het kopen van biologische producten. Bio zou beter zijn voor de mens omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Maar niemand, ook de Wereldgezondheidsorganisatie niet, heeft tot nu precies kunnen achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn van het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw”, zegt Breurs in de Nederlandse krant AD.

 

Hij wijst er daarbij op dat er in de conventionele landbouw de voorbije jaren meer onderzoek is gedaan naar minder giftige pesticiden of grondbewerking. “De conventionele landbouw staat daar verder dan de biolandbouw”, zegt hij aan De Standaard. Breurs haalt op dat vlak een aantal redenen aan: zo is de opbrengst van bioboeren lager, waardoor ze meer grond nodig hebben, en moeten ze de grond vaker omploegen, omdat ze geen onkruidverdelgers mogen gebruiken. Dat is dan weer slecht voor de organismen in de grond.

 

Dat wil volgens Breurs niet zeggen dat consumenten moeten stoppen met het kopen van biovoeding. “Dat is niet helemaal mijn boodschap”, zegt Bruers. “Wat ik wil aankaarten, is dat er hoogstens twijfelachtig bewijs is dat bio echt gezonder en milieuvriendelijker zou zijn.”

 

Inzetten op plantaardige voeding

Daarnaast is er dan weer wel voldoende bewijs dat plantaardig eten gezonder is. Daarom moet er volgens Breurs meer geïnvesteerd worden in campagnes die de consument aanzetten om meer plantaardige voeding te kopen.

 

“Ook voor het milieu is het goed om plantaardig te eten, want daarvoor zijn minder pesticiden, minder ontbossing, minder bemesting en minder antibiotica nodig. De laatste jaren is er alsmaar meer bewijs voor de voordelen van plantaardig eten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.