"Bio niet noodzakelijk gezonder, plantaardig wél"

"Bio niet noodzakelijk gezonder, plantaardig wél"

Biologische voeding is niet noodzakelijk gezonder, zegt doctor in de wetenschappen en moraalfilosofie Stijn Bruers: volgens hem is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat het wel zo is. Voor plantaardige voeding is dat er echter wél, aldus Bruers.

Meer onderzoek in conventionele landbouw

“Consumenten noemen gezondheid als belangrijkste reden voor het kopen van biologische producten. Bio zou beter zijn voor de mens omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Maar niemand, ook de Wereldgezondheidsorganisatie niet, heeft tot nu precies kunnen achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn van het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw”, zegt Breurs in de Nederlandse krant AD.

 

Hij wijst er daarbij op dat er in de conventionele landbouw de voorbije jaren meer onderzoek is gedaan naar minder giftige pesticiden of grondbewerking. “De conventionele landbouw staat daar verder dan de biolandbouw”, zegt hij aan De Standaard. Breurs haalt op dat vlak een aantal redenen aan: zo is de opbrengst van bioboeren lager, waardoor ze meer grond nodig hebben, en moeten ze de grond vaker omploegen, omdat ze geen onkruidverdelgers mogen gebruiken. Dat is dan weer slecht voor de organismen in de grond.

 

Dat wil volgens Breurs niet zeggen dat consumenten moeten stoppen met het kopen van biovoeding. “Dat is niet helemaal mijn boodschap”, zegt Bruers. “Wat ik wil aankaarten, is dat er hoogstens twijfelachtig bewijs is dat bio echt gezonder en milieuvriendelijker zou zijn.”

 

Inzetten op plantaardige voeding

Daarnaast is er dan weer wel voldoende bewijs dat plantaardig eten gezonder is. Daarom moet er volgens Breurs meer geïnvesteerd worden in campagnes die de consument aanzetten om meer plantaardige voeding te kopen.

 

“Ook voor het milieu is het goed om plantaardig te eten, want daarvoor zijn minder pesticiden, minder ontbossing, minder bemesting en minder antibiotica nodig. De laatste jaren is er alsmaar meer bewijs voor de voordelen van plantaardig eten.”