Biologische landbouwgrond blijft achter

Biologische landbouwgrond blijft achter

De groei van biologische landbouwgrond in Nederland verloopt trager dan in de rest van Europa. Om die achterstand weg te werken pleit Bionext voor omschakelcursussen, om meer landbouwers biologisch te laten werken.

Verdubbeling in Europa

De vraag naar biologische producten is de laatste jaren flink gestegen. Dat toont zich niet enkel in de supermarkten met een uitgebreider aanbod biologische voeding, maar ook bij de landbouwers: uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, blijkt dat de totale biologische landbouwoppervlakte tussen 2003 en 2010 met 55 procent is toegenomen. Ook het aantal biologische landbouwbedrijven steeg met 50 procent.

 

Bionext, de organisatie voor biologische landbouw in Nederland, merkt dan weer op dat de aangroei van biologische landbouw in Nederland te traag verloopt. Het totale aandeel ligt momenteel op 2,7%, maar Bionext wil daar in 2015 7% van maken. Daarvoor vraagt het extra inspanningen van de overheden: zo moeten alle gronden van de rijksoverheid en de provincies wordt omgezet naar een biologische manier van werken, om zo het goede voorbeeld te geven. Van de provincies vraagt het daarnaast ook omschakelcursussen.

 

"Door het aanbieden van omschakelcursussen voor startende biologische ondernemers, het actief bemiddelen voor biologische landbouwgronden en een biologische grondbank kunnen provincies de groei van het biologische areaal stimuleren", zegt Miriam van Bree, projectleider bij Bionext.

Tags: