Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei | RetailDetail

Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei

Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei
Foto's: Sequoia

Bio-pionier Sequoia werkt geduldig aan verdere expansie: één bijkomende winkel per jaar is de ambitie. De teller staat voorlopig op zes. Ook opent de retailer binnenkort een nieuwe food-webshop. 

Winkels en webshop

In 2016 was de bio-winkelketen goed voor een omzet van 15 miljoen euro, dit jaar streeft Sequoia naar 17 miljoen euro. Die mooie groei moet komen van het openen van nieuwe verkooppunten, vertellen adjunct-directeur Nicolas Dhaene (verantwoordelijk voor ontwikkeling en financiën) en marketingverantwoordelijke Laurent Verheylesonne aan RetailDetail Food. 

 

De specialist in biologische producten gaat daarbij niet overhaast te werk: “We willen elk jaar een winkel openen. Niet meer, niet minder. We hebben er jaren over gedaan om onze wortels stevig te verankeren en we hebben hard gewerkt aan een solide stam waarop we verder kunnen bouwen. De sterke takken zullen vanzelf groeien, als de tijd er rijp voor is. We willen graag de duurzaamste zijn, naar het evenbeeld van de sequoiaboom die erin slaagt om zelfs natuurrampen te overleven.”
 

40% is vers

Het gemiddelde assortiment van een Sequoia-winkel omvat ongeveer 10.000 producten. Blikvanger is de versafdeling: de verkoop van fruit, groenten en zuivel is goed voor 40% van de omzet. Op dit moment werkt Sequoia achter de schermen aan een nieuwe website met een online boetiek waar de klanten zo'n 3.000 producten (inclusief versproducten) zullen kunnen kopen. Tot op vandaag beperkt Sequoia zich online immers tot non-food, verzorging en supplementen. “We voorzien een afhaalpunt, maar we kunnen ook aan huis leveren, overal in Europa.”

 

Oprichter Jean-Luc Govaerts ging met Sequoia al in 1988 van start in Ukkel. Een echte pionier dus. Wat later volgde een tweede vestiging in Stokkel (Sint-Pieters-Woluwe). In 2007 liet Govaerts zijn aandelen over aan drie vennoten: Corinne Dumont, Vincent Muylle en Brigitte Bruyninckx. In 2010 zette Sequoia zijn groei verder met de opening van een conceptwinkel van 890 m², het dubbele van de eerste twee winkels. Het nieuwe concept introduceerde een traiteurkeuken die huisbereide en 100% biogerechten klaarmaakt voor alle winkels. In 2014 opende er een vierde winkel in Waver en in 2016 openden er winkels in Enghien (overname van BioCorner's) en Watermaal-Bosvoorde. In totaal heeft Sequoia op dit moment dus zes winkels, allemaal geïntegreerd. 

 

Een uitgebreide reportage over Sequoia lees je in RetailDetail Food #19.

Fotogalerij

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.