Bizar: rokers blijven gespaard van lockdown

spatuletail / Shutterstock.com

Zijn tabak- en vapeshops even "essentieel" als supermarkten in coronatijden? Hoewel de impact van het coronavirus erger blijkt bij rokers, mogen tabakwinkels openblijven in de landen waar een lockdown is.

 

Rokers verhoogd risico

In Italië, Frankrijk, Spanje en Zwitserland mogen tabakwinkels en vapeshops ook tijdens de lockdown openblijven, net zoals voedingswinkels, apotheken en een beperkt aantal andere handelszaken die als essentieel worden bestempeld. Het is een opmerkelijke keuze, temeer omdat de Wereldgezondheidsorganisatie eerder al aangaf dat rokers wellicht een verhoogd risico lopen bij coronabesmetting. Rokers zijn ook vatbaarder voor longinfecties, wat juist een belangrijke overlijdensoorzaak is bij dodelijke slachtoffers van het coronavirus. Zo lag het sterftecijfer hoger onder mannen in China, waar zo'n 50% van de mannen roken tegenover slechts 2% van de vrouwen.

 

Toch opteren de regeringen van de landen die in lockdown gaan liever voor het comfort en de veiligheid van de bevolking door rokers hun tabakswaren niet te ontzeggen: de landen in kwestie willen zo de gevolgen van ontwenningsverschijnselen en zelfs mogelijke paniekaanvallen vermijden. Tabak zou ook één van de producten zijn die worden gehamsterd, naast toiletpapier, droogvoeding en zeep, zo bericht Bloomberg. Volgens tabaksverkopers in Zwitserland worden vooral meer grote verpakkingen en sloffen verkocht, net als losse tabak om zelf sigaretten te rollen.