Buitenhuis eten we impulsief en alleen | RetailDetail

Buitenhuis eten we impulsief en alleen

Buitenhuis eten we impulsief en alleen
Shutterstock

Soep, pasta, zuivel en slaatjes zijn populaire snacks bij de out-of-home consument. Opvallend is wel dat die vaak alleen eet en impulsieve keuzes maakt. 

 

Functioneel of emotioneel? 

Bij snacking maken we het onderscheid tussen maaltijdvervangers (warme en koude snacks, soep, pasta, ontbijtgranen…) en tussendoortjes (voornamelijk zoet maar ook fruit en zuivel). Maaltijdvervangers kiest de consument eerder op functionele gronden, terwijl emotionaliteit belangrijker is bij tussendoortjes. 


De populairste koude snacks in het grote snackonderzoek van Food in Mind en iVox? Zuivelproducten (yoghurt, zuiveldrinks, sojaproducten) gevolgd door slaatjes (salad bar, saladeschotel) en stukken fruit. Bij de warme snacks eten consumenten het vaakst vers gemaakte soep, gevolgd door pasta, een vleessnack (hamburger, hotdog), croque-monsieur, pizza, frieten en instantsoep. 


In de categorie tussendoortjes worden zoete tussendoortjes het vaakst gegeten: het gaat dan over candybars, chocolade, koeken, taart… Fruit staat op de tweede plaats. Op drie vinden we zuivelproducten (kaas, yoghurt, sojadessert), op vier zoute snacks (chips, worstjes, nootjes) en op vijf snoepgoed.

 

Niet gepland

22% van de snacks en tussendoortjes kocht de consument buitenshuis, in het out-of-home kanaal. Food in Mind maakt hier het onderscheid tussen Stop ’n go locaties (fastfood, broodjeszaak, frituur…), On the road (tankstation, wegrestaurant, luchthaven, hotel…) en Resto (full service restaurant, taverne, eetcafé). 


De belangrijkste redenen om een product out-of-home te kopen zijn de lekkere smaak, gewoonte, de ligging van de outlet (op de weg van/naar werk of huis) en de prijs. 


Opvallend: 38% van de out-of-home consumpties eet men alleen. In 22% van de gevallen eet de partner mee, in 20% van de gelegenheden zijn het collega’s. Wel 22% van de out-of-home consumpties zijn impulsief, niet gepland. 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.