Carlsberg bant plastic verpakking

Foto Carlsberg

Voortaan gebruikt Carlsberg geen folie of plastic ringen meer om bierblikjes bij elkaar te houden, maar wel recycleerbare lijm. Hun plastic afval vermindert zo met meer dan 1200 ton per jaar, het equivalent van 60 miljoen plastic zakken.

 

76% minder plastic

Steeds vaker verdrinken of verstikken dieren in het wild als gevolg van plastic afval, en de gevoeligheid van de consumenten voor deze problematiek is de voorbije jaren sterk toegenomen. Het initiatief van Carlsberg krijgt dan ook heel wat weerklank. Het zogenaamde ‘snap pack’ is een wereldprimeur voor de bierindustrie, aldus het bedrijf. De hoeveelheid plastic die wordt gebruikt in traditionele multipacks vermindert hierdoor met 76%. De ontwikkeling van de nieuwe verpakkingsmethode nam drie jaar in beslag.

 

Het is bovendien slechts één maatregel in een hele reeks, want de brouwer wil op termijn klimaatneutraal wil worden en heeft een ambitieus duurzaamheidsprogramma opgezet. Andere verbeteringen zijn het gebruik van milieuvriendelijke zilveren inkt op de etiketten, om de recycleerbaarheid te verbeteren; een nieuwe coating op hervulbare glazen flessen om hun levensduur te verlengen en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen; en nieuwe doppen die zuurstof uit de flessen laten om het bier langer vers te laten smaken.