Carrefour en E.Leclerc starten wedloop om stadsafhaalpunten | RetailDetail

Carrefour en E.Leclerc starten wedloop om stadsafhaalpunten

Carrefour en E.Leclerc starten wedloop om stadsafhaalpunten
Foto Carrefour

Een nieuwe fase lijkt gestart in de concurrentiestrijd op de Franse e-commercemarkt. Zowel Carrefour als E.Leclerc openen nu zogenaamde ‘drives piéton’, of afhaalpunten voor voetgangers in stadscentra.  

 

Twee strategieën

Tot nu toe bevinden de meeste afhaalpunten of ‘drives’ van Franse retailers zich in de periferie: op parkings van hyper- en supermarkten of losstaand, waar klanten hun bestellingen met de wagen komen oppikken. Voor shoppers die zich in de grote stadscentra te voet, per fiets of met het openbaar vervoer verplaatsen, was het aanbod beperkt, ondanks schuchtere pogingen van onder andere Auchan, Cora en Monoprix. Daarin komt nu verandering: Carrefour en E.Leclerc zijn begonnen met het openen van een reeks afhaalpunten voor voetgangers in steden als Parijs, Lyon, Saint-Etienne en Rijsel.

 

Beide retailers volgen daarbij een verschillende strategie: Carrefour, dat een goed uitgebouwd netwerk van proximiteitswinkels heeft in de steden, integreert de voetgangersdrives in bestaande verkooppunten. Klanten kunnen hun bestellingen afhalen in een vestigingen van Carrefour City, Contact of Bio. De eerste zes openen deze week in Parijs. Ook Lyon (4) en Saint-Etienne (2) staat op het programma. Opmerkelijk: Carrefour belooft online shoppers scherpere prijzen dan wanneer ze zelf hun boodschappen zouden komen doen in de winkels… De minimum bestelling bedraagt 40 euro. Carrefour hoopt klanten aan te trekken die zich voor de wekelijkse boodschappen doorgaans buiten de stad gaan bevoorraden.

 

E.Leclerc is dan weer een hypermarktketen die tot voor kort niet in de stadscentra aanwezig was: pas recent besliste de retailer om de lucratieve Parijse markt te betreden, onder andere met de bezorgdienst ‘Leclerc chez moi’. Nu openen E.Leclerc-ondernemers zelfstandige, losstaande afhaalpunten. Een testpunt opende in april vorig jaar in Rijsel en is vandaag al goed voor duizend bestellingen per week, met een gemiddelde korf van 38 tot 40 euro. De winkel mikt op een omzet van 1,5 miljoen euro per jaar, verklaart de uitbater aan LSA. Vorige week opende hij in dezelfde stad een tweede afhaalpunt. Intussen opende er ook één in Aurillac (in het Zuid-Franse departement Cantal). In de loop van de maand mei zou Parijs moeten volgen, waarmee de strijd om de online stadsklant volop kan losbarsten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.