Carrefour en E.Leclerc starten wedloop om stadsafhaalpunten | RetailDetail

Carrefour en E.Leclerc starten wedloop om stadsafhaalpunten

Carrefour en E.Leclerc starten wedloop om stadsafhaalpunten
Foto Carrefour

Een nieuwe fase lijkt gestart in de concurrentiestrijd op de Franse e-commercemarkt. Zowel Carrefour als E.Leclerc openen nu zogenaamde ‘drives piéton’, of afhaalpunten voor voetgangers in stadscentra.  

 

Twee strategieën

Tot nu toe bevinden de meeste afhaalpunten of ‘drives’ van Franse retailers zich in de periferie: op parkings van hyper- en supermarkten of losstaand, waar klanten hun bestellingen met de wagen komen oppikken. Voor shoppers die zich in de grote stadscentra te voet, per fiets of met het openbaar vervoer verplaatsen, was het aanbod beperkt, ondanks schuchtere pogingen van onder andere Auchan, Cora en Monoprix. Daarin komt nu verandering: Carrefour en E.Leclerc zijn begonnen met het openen van een reeks afhaalpunten voor voetgangers in steden als Parijs, Lyon, Saint-Etienne en Rijsel.

 

Beide retailers volgen daarbij een verschillende strategie: Carrefour, dat een goed uitgebouwd netwerk van proximiteitswinkels heeft in de steden, integreert de voetgangersdrives in bestaande verkooppunten. Klanten kunnen hun bestellingen afhalen in een vestigingen van Carrefour City, Contact of Bio. De eerste zes openen deze week in Parijs. Ook Lyon (4) en Saint-Etienne (2) staat op het programma. Opmerkelijk: Carrefour belooft online shoppers scherpere prijzen dan wanneer ze zelf hun boodschappen zouden komen doen in de winkels… De minimum bestelling bedraagt 40 euro. Carrefour hoopt klanten aan te trekken die zich voor de wekelijkse boodschappen doorgaans buiten de stad gaan bevoorraden.

 

E.Leclerc is dan weer een hypermarktketen die tot voor kort niet in de stadscentra aanwezig was: pas recent besliste de retailer om de lucratieve Parijse markt te betreden, onder andere met de bezorgdienst ‘Leclerc chez moi’. Nu openen E.Leclerc-ondernemers zelfstandige, losstaande afhaalpunten. Een testpunt opende in april vorig jaar in Rijsel en is vandaag al goed voor duizend bestellingen per week, met een gemiddelde korf van 38 tot 40 euro. De winkel mikt op een omzet van 1,5 miljoen euro per jaar, verklaart de uitbater aan LSA. Vorige week opende hij in dezelfde stad een tweede afhaalpunt. Intussen opende er ook één in Aurillac (in het Zuid-Franse departement Cantal). In de loop van de maand mei zou Parijs moeten volgen, waarmee de strijd om de online stadsklant volop kan losbarsten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.