Carrefour gaat van start in Oeganda

Foto: alarico / Shutterstock.com

De Franse supermarktketen Carrefour opent in 2019 haar eerste winkels in Oeganda. Een eerste vestiging in het winkelcentrum Oasis Mall in Kampala is al breed aangekondigd.

 

Voormalige locatie van Keniaanse concurrent

Carrefour gaat in Oeganda van start in de hoofdstad Kampala: de keten neemt er de plaats in van Nakumatt, een Keniaanse supermarktgroep die zich in 2016 uit het land heeft teruggetrokken. Op grote gevelaffiches kondigt Carrefour er nu zijn intrede in 2019 aan.

 

De Franse retailer betreedt Oeganda op een moment dat er veel verschuivingen in de plaatselijke retailsector plaatsvinden, schrijft de krant Daily Monitor. De laatste vijf jaar is er veel volatiliteit op de markt: de grote Keniaanse spelers Nakumatt en Uchumi verlieten het land recent wegens te hoge kosten en - in het geval van Uchumi - een te gretige expansie. De keten breidde volgens de krant immers snel uit naar gebieden buiten de steden, waar de groeiende Oegandese middenklasse nog klein was, maar de huurprijzen waren er te hoog.

 

Zesde Afrikaanse land

Carrefour zou in Oeganda eerst de wateren testen met één enkele vestiging, waarna een uitrol naar andere winkelcentra moet volgen. Oeganda kent al verschillende internationale supermarktenseignes, zij het vooral uit andere Afrikaanse landen, zoals Shoprite en Game uit Zuid-Afrika of nog Tuskys uit Kenia. De komst van Carrefour kan meer en nieuwe variatie in het aanbod brengen, voor buitenlanders in de hoofdstad maar ook voor de groeiende middenklasse in het land. Daily Monitor verwacht dat de intrede van een nieuwe concurrent ook de prijzen en het serviceniveau positief zal beïnvloeden.

 

Carrefour is vandaag al actief in vijf Afrikaanse landen, met winkels in Egypte, Ivoorkust, Kameroen, Kenia en Marokko. Over de activiteiten in Kameroen heeft de Belg Luc Demez de leiding.