Carrefour lanceert robot-afhaalpunt

Gevel supermarkt van retailer Carrefour met Drive in Frankrijk
Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

Carrefour heeft in Parijs een eerste gerobotiseerde afhaalpunt geopend: de volautomatische ‘drive’ voor voetgangers werkt volledig onbemand, ziet eruit als een grote automaat en zou een primeur zijn voor de keten.

 

Twee afhaalautomaten

In Parijs is voortaan een onbemand afhaalpunt te vinden voor online bestelde boodschappen. Carrefour heeft er een primeur te pakken: op dezelfde plaats was eerder al een afhaalpunt voor voetgangers gevestigd, maar die is nu vervangen door twee grote, gekoelde automaten.

 

Vernieuwend is dat er geen medewerkers meer nodig zijn om de pakketjes aan te reiken: die zitten in vakjes van de automaat. Klanten kunnen die openen met een QR-code, maar moeten nog wel even naar een aparte diepvriesautomaat (waar de temperatuur -18 graden is) als ze ook diepvriesartikelen besteld hebben.

 

Eerdere test mislukt

Het systeem, dat ontwikkeld werd door het Poolse bedrijf Retail Robotics, zou volgens vakblad LSA tot 94 bestellingen kunnen bewaren en toelaten dat twee à drie mensen tegelijkertijd hun boodschappen komen oppikken. Wel zouden die aantallen momenteel nog iets beperkter zijn omdat het om een eerste testversie gaat. Ook zullen in de eerste zes maanden nog medewerkers aanwezig zijn om klanten wegwijs te maken.

 

De afhaalautomaat mag dan wel nieuw zijn voor Carrefour, helemaal ongezien is het idee niet. In hartje Parijs testte concurrent Intermarché eerder al een geautomatiseerd ophaalpunt, dat 24 uur op 24 beschikbaar moest zijn. De automaat kende echter geen succes en het experiment werd na een jaar stopgezet. In de huidige coronatijden maken contactloze systemen, waaronder verkoopautomaten, echter een sterke opgang en heeft het initiatief dus misschien extra kans op slagen.