Carrefour-medewerkers krijgen Europese steun

Foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Ontslagen werknemers van Carrefour in Wallonië krijgen steun van Europa: eurocommissaris Marianne Thyssen wil 1,6 miljoen euro uittrekken om hen aan nieuw werk te helpen.

 

Voor 400 ontslagen werknemers

Omwille van de "bijzonder penibele werkgelegenheidssituatie in Wallonië" wil de Europese Commissie 1,6 miljoen euro investeren om Waalse ex-werknemers van Carrefour te ondersteunen bij het zoeken naar nieuw werk. Het gaat om 400 medewerkers die getroffen zijn door de saneringsrondes bij de supermarktketen. België was zelf gaan aankloppen bij Europa toen bleek dat de keten 1019 mensen zou ontslaan. Hoewel er nog goedkeuring moet komen de lidstaten en het Europees Parlement, wordt de steun nu al publiek toegezegd in een persmededeling.

 

"De detailhandel heeft moeite om zich aan te passen aan veranderingen in de wereldhandel. Ik ben ervan overtuigd dat de voorgestelde steun de getroffen werknemers zal helpen nieuwe vaardigheden te leren, een nieuwe baan te vinden of een eigen bedrijf op te richten", aldus eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen in het communiqué.

 

"Penibele werkgelegenheidssituatie"

Bovendien krijgen 330 Waalse jongeren onder de 25 jaar actieve loopbaanbegeleiding, beroepsopleidingen en hulp bij de zoektocht naar een job, eventueel ook als zelfstandig ondernemer. Voorwaarde is wel dat de jongeren op dit moment werkloos zijn en nog geen opleiding of onderwijs genieten.

 

Alles samen wil Europa zo 2,7 miljoen euro in Wallonië pompen, waar de werkloosheid volgens de Europese Commissie ruim dubbel (8,6%) zo hoog is als in Vlaanderen (3,5%). Er zou een gebrek aan banen zijn en vooral wie ouder is dan vijftig geraakt extra moeilijk aan nieuw werk.