Carrefour-winkels in Genk en Belle-Île (Luik) blijven toch open | RetailDetail

Carrefour-winkels in Genk en Belle-Île (Luik) blijven toch open

Carrefour-winkels in Genk en Belle-Île (Luik) blijven toch open
Foto: Shutterstock

De Carrefour-winkels van Genk en Belle-Île (Luik) kunnen wellicht toch openblijven, ondanks eerdere berichten dat de vestigingen volgens het Transformatieplan moesten sluiten. Er zou ook meer tewerkstelling kunnen behouden worden in vier andere winkels.

 

Hypermarkten worden gereduceerd tot supermarkten

Hoewel de directie van Carrefour België in  haar herstructureringsaankondigingen van eind januari de sluiting van de hypermarkten van Genk en Belle-Île voorzag, zegt de directie nu bereid te zijn om de vestigingen toch open te houden. Ze zullen dan het statuut van een geïntegreerde supermarkt krijgen, met het daarbijhorende format en arbeids- en loonvoorwaarden. De winkels zullen ook verkleinen.

 

Er zullen ook minder jobs verloren gaan dan eerst voorzien in de winkels van Westerlo, Brugge St-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout. Al moet daarvoor wel eerst nog een akkoord worden bereikt tussen de directie en de vakbonden, ook over de andere elementen van het transformatieplan, waarschuwt de directie. Mogelijk wil Carrefour dit goede nieuws dus gaan gebruiken als de drukkingsmiddel ten opzichte van de vakbonden, om er een nieuwe werkorganisatie voor de Hypermarkten Carrefour door te krijgen. De supermarktketen wil van de bijzondere voorwaarden - met hogere loonkost - af die medewerkers vandaag in de hypermarkten krijgen. 

 

Het gaat nu de bedreigde hypermarkten uitbaten als supermarkten en ze ook in oppervlakte verkleinen. Zo wordt de vestiging van Belle-Île in Luik, mits akkoord van de uitbater van het winkelcentrum, verkleind van hypermarkt tot supermarkt. Ook de Carrefour-hypermarkt in Genk wacht hetzelfde lot, althans tot het einde van het huurcontract in december 2019. Daarna wordt opnieuw bekeken wat er met de vestiging gebeurt.

 

De hypermarkten van Westerlo, Brugge St-Kruis en Haine-St-Pierre worden eveneens supermarkten, maar blijven wel extra groot qua oppervlakte "om zo meer services aan de klanten te kunnen bieden en de impact op het personeel te kunnen beperken", klinkt het. De winkeloppervlakte van de Hypermarkt Carrefour van Turnhout vermindert zelfs helemaal niet, maar wel hoopt Carrefour daar een of meerdere partners te vinden om mee hun intrek te nemen in de winkel.  

 

Carrefour zit op 24 april samen met de vakbonden om deze maatregelen verder met hen te bespreken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.