CEO Lidl vertrekt al na enkele maanden

Gevel winkel van retailer Lidl in Duitsland
Foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Ignazio Paternò, de topman van Lidl, verlaat het bedrijf met onmiddellijke ingang en - officieel - op eigen verzoek. Het pendelen tussen Italië en Duitsland zou hem te zwaar worden, klinkt het, al is er ook sprake van interne spanningen. 

 

Maximum drie jaar

Paternò was slechts heel kort het hoofd van de discountsupermarkt: sinds april 2019 was hij interim-CEO, en pas enkele maanden geleden kreeg hij ook echt een vast contract. Volgens een persverklaring vertrekt de topman vrijwillig, omwille van persoonlijke redenen: de manager werkt in Duitsland maar woont in Italië, en dat zou nu te veel worden. Nochtans werkte Paternò al sinds 2004 bij Lidl.

 

Opvallend is ook dat de CEO’s het bij de supermarktketen nooit lang vol lijken te houden: voorganger Jesper Hojer bleef zelf maar twee jaar aan zet, terwijl hij Sven Seidel verving na slechts drie jaar.

 

Gehrig zet eigen man

Van beide topmanagers is geweten dat ze overhoop lagen met Klaus Gehrig, de voorzitter van de overkoepelende Schwarz-holding. Hij nam het roer over van eigenaar Dieter Schwarz, maar was in het verleden ook zelf CEO van Lidl. De topman zou een sterke eigen visie voor ‘zijn’ retailgroep hebben, die regelmatig botst met de overige directieleden. Zo vertrok ook de topman van Lidl-zusterketen Kaufland twee weken voor Jesper Hojer het schip verliet.

 

In de plaats van Paternò zet Gehrig voorlopig de opvolger die hij voor zichzelf heeft uitgekozen, Gerd Chrzanowski. Die wordt momenteel opgeleid om op termijn Gehrig te gaan vervangen, maar neemt in afwachting daarvan tijdelijk de functie van CEO van Lidl waar.