Chocoladeprijs naar ongekende hoogtes

Chocoladeprijs naar ongekende hoogtes

De prijs voor cacao is het voorbije jaar met 11 procent gestegen naar het hoogste niveau in vijf jaar. Daardoor is ook de prijs voor chocolade in de winkel dit jaar al met drie procent gestegen. Volgend jaar zou de prijs nog verder stijgen.

Cacaotekort

"Historisch gezien ligt de gemiddelde prijs voor cacao op het hoogste niveau sinds vijf jaar", stelt sectoreconoom Frank Rijkers in een rapport van ABN Amro. "Vanaf het tweede kwartaal zit de prijsverhoging in een versnelling. En de komende kwartalen neemt het tempo van de prijsstijging niet af."


De prijs stijgt, omdat er een wereldwijd cacaotekort is. In West-Afrika, dat verantwoordelijk is voor 60 procent van de wereldwijde cacao, is de productie sterk gedaald door aanhoudende droogte, terwijl de consumptie blijft stijgen.


Bovengrens chocoladeprijs bereikt

De hogere prijzen zijn geen goed nieuws voor de chocoladefabrieken, die ook al niet gediend zijn met het warme weer van de voorbije periode. "Wij zijn sterk weersafhankelijk. Hoe meer winter, hoe meer mensen chocolademelk drinken of chocolade eten", zegt directeur Mirjam Schroeder van de Chocolate Company aan de Telegraaf.


Niet enkel de cacaoprijzen stuwen de prijzen van chocolade de hoogte in. Ook de prijzen van marsepein, hazelnoten en nougat stijgen. Bovendien is de bovengrens van de prijs voor chocolade in de winkel volgens Schroeder bereikt. "Op enig moment kun je als winkel de hogere cacaoprijzen niet nog verder doorberekenen. Wij willen wel dezelfde kwaliteit blijven aanbieden, dus nu proberen we in de operationele kosten te snijden."

Tags: