Coca-Cola schrapt meer dan 4000 banen

Wereldwijd hoofdkantoor van The Coca-Cola Company in Atlanta, VS
Foto: Katherine Welles / Shutterstock.com

Coca-Cola reorganiseert en schrapt 4000 banen in de Verenigde Staten en Canada. Een gelijkaardige oefening zal ook in heel wat andere landen gemaakt worden.

 

Van 17 naar 9 afdelingen

De frisdrankenmaker kondigt strategische stappen aan om te reorganiseren: het bedrijf verandert zijn organisatiestructuur en creëert negen operationele units, die de bestaande zeventien bedrijfsafdelingen zullen vervangen. De afdelingen zullen wel nog altijd verdeeld zijn in vier geografische segmenten, met daarnaast de overkoepelende takken 'global ventures' en 'bottling investments'. Om het geheel te ondersteunen, richt Coca-Cola bovendien een gemeenschappelijke 'platform services organization' op, die voor onder meer gegevensbeheer, consumentenanalyse, e-commerce en sociale/digitale hubs moet gaan zorgen.

 

Ook het management wordt in nieuwe categorieën onderverdeeld, namelijk per productcategorie. De producent onderscheidt daarbij vijf wereldwijde categorieën waarop het bedrijf in de toekomst wil inzetten: vlaggenschip Coca-Cola, "bruisende smaken" (frisdranken dus), "hydratatie, sport, koffie en thee", "voeding, sappen, melk en plantaardig" en "opkomende categorieën".

 

4000 jobs in eerste fase

"We zijn op een meerjarige reis geweest om onze organisatie te transformeren", zegt CEO James Quincey over de veranderingen: "De operationele eenheden zullen sterk met elkaar verbonden zijn, met meer consistentie in de structuur en een focus op het elimineren van overlappende middelen en het sneller opschalen van nieuwe producten."”

 

Door die afslanking verdwijnen weliswaar een groot aantal jobs: The Coca-Cola Company lanceert een vrijwillige vertrekregeling in de Verenigde Staten en Canada, die aan 4000 werknemers wordt voorgesteld. De frisdrankproducent hoopt zo het aantal naakte ontslagen wat te verminderen.

 

Toch is dat nog maar een eerste ronde: ook in veel andere landen zal een soortgelijke regeling worden getroffen, kondigt het bedrijf aan. Bovendien komen er sowieso nog gedwongen ontslagen bij. Aan plannen voor "deze volgende fase" werkt Coca-Cola momenteel.