Cola-oorlog: vredesakkoord in Frankrijk, nog niet in België

Shutterstock.com

Er is een einde gekomen aan het handelsconflict tussen Intermarché en Coca-Cola in Frankrijk: beide partijen hebben "een evenwichtig akkoord" bereikt. In België is Colruyt er nog niet helemaal uit met de frisdrankfabrikant.

 

Internationaal conflict

Het Franse Intermarché laat weten dat er woensdagavond "een evenwichtig akkoord" werd bereikt met Coca-Cola: de retailer zegt dat zijn ambitie werd gerespecteerd om het aanbod te reduceren, met de bedoeling in de winkels meer plaats te maken voor gezondere assortimenten. Coca-Cola heeft niet officieel gereageerd. 

 

Het conflict ontstond begin dit jaar: Intermarché meldde onenigheid over het assortiment en beweerde dat de drankenleverancier misbruik maakte van zijn dominante positie. Toen Coca-Cola de leveringen aan de supermarktketen stopzette, greep de handelsrechtbank in: beide partijen kregen zestig dagen om tot een akkoord te komen en moesten intussen de samenwerking hervatten. De boycot breidde vervolgens over de grenzen uit, naar Edeka in Duitsland en Colruyt in België, allebei net als Intermarché aangesloten bij retailgroepering Agecore.

 

Het akkoord bij Intermarché betekent niet dat het conflict nu automatisch ook elders van de baan is: aan RetailDetail zegt Colruyt vanochtend dat de onderhandelingen met de frisdrankfabrikant nog steeds lopen. De retailer heeft overigens nooit bevestigd dat de delisting in België er kwam op initiatief van Agecore. In de Belgische winkels lijkt het er wel op dat het spel niet keihard wordt gespeeld: het merendeel van het assortiment blijft beschikbaar. In tegenstelling tot eerdere conflicten – zoals die met Mars en Nestlé – is er tot nu toe geen sprake van opvallend lege rekken en bordjes met de mededeling “tijdelijk niet beschikbaar”.