Colruyt en Douwe Egberts leggen conflict bij

Colruyt en Douwe Egberts leggen conflict bij
Shutterstock.com

Colruyt en Douwe Egberts hebben een nieuw akkoord bereikt over de prijsvoorwaarden: daardoor staat er opnieuw koffie van het Nederlandse merk in de winkelrekken van de retailer uit Halle. Met Coca-Cola is er nog geen nieuwe overeenkomst en gaan de gesprekken verder.

 

Einde conflict

Sinds enkele weken was er in een heleboel filialen van Colruyt en OKay geen Douwe Egberts-koffie meer te vinden, door lang aanslepende prijsonderhandelingen tussen beide partijen. Dat geschil is nu van de baan: in de Standaard geeft woordvoerster Hanne Poppe van Colruyt aan dat er een akkoord is bereikt met de koffieproducent.

 

De supermarktketen ligt wel nog in de clinch met Coca-Cola. Ook hier liggen aanslepende onderhandelingen over prijzen en andere voorwaarden aan de basis van het conflict. Volgens Poppe zijn die gesprekken nog steeds aan de gang.

 

Kenners menen dat dergelijke conflicten steeds vaker zullen opduiken, als gevolg van spanningen tussen fabrikanten en retailers. De markt stagneert, de marges van de retailers staan zwaar onder druk door sterkere concurrentie en de opkomst van online. Langs de andere kant zoeken fabrikanten, onder druk van aandeelhouders, hun heil in prijsverhogingen.