Colruyt heropent vernieuwde winkels in Etterbeek en Brakel

Colruyt heropent gerenoveerde winkels in Etterbeek en Brakel
Colruyt Group

Morgen, woensdag 11 december, opent Colruyt twee compleet gerenoveerde en energiezuinige winkels. De supermarkten in Etterbeek en Brakel maken deel uit van een groter renovatieplan: tegen 2029 moeten alle winkels van de groep voldoen aan het energiezuinige model.

 

Unieke samenwerking

De winkel in Etterbeek (foto) is in oppervlakte verdubbeld tot 2.000 m². De verdubbeling van de winkelruimte betekent ook een uitbreiding van het assortiment. De versafdeling werd drie keer groter, de gangen werden verbreed en er kwamen extra kassa’s. Het personeelsbestand werd met liefst 22 nieuwe medewerkers uitgebreid.

 

De grootste bijzonderheid van de winkel is ongetwijfeld de stadsmoestuin op het dak van het gebouw. Die is een initiatief van de gemeente Elsene en de ULB en zal een laboratorium voor stadslandbouw worden, met geleide bezoeken en opleidingen. "Dit groendak is de ideale isolering en vormt een echte meerwaarde voor de stedelijke biodiversiteit", zegt gerant Ali Canli.

 

"De grootste uitdaging was de beschikbare plaats optimaliseren. We wilden zoveel mogelijk klanten verwelkomen, maar ook een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van deze wijk", zegt Canli. Daarom sloegen de gemeente, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Colruyt sloegen de handen in elkaar bij het renovatieproject. De winkel bevindt zich op het gelijkvloers van een gebouw dat verder 37 appartementen, een ondergrondse parking met 158 parkeerplaatsen en een groendak omvat.

 

Meer ruimte op dezelfde plaats

Ook in Brakel opent de vernieuwde winkel morgen de deuren. De bestaande Colruyt-winkel was te oud en te klein geworden: "Daarom hebben we hem volledig afgebroken en op dezelfde locatie een nieuwe, grotere winkel gebouwd", aldus gerant Eefje Colman. Die is bijna 1.900 m² groot, met ook hier een forse uitbreiding van de versafdeling en extra kassa’s. In Brakel ging het aantal medewerkers van 33 naar 41.

 

Bij de verbouwing van beide winkels werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid: voor de isolatie, verlichting, verwarming en koeling maakte Colruyt energiezuinige keuzes, zoals zonnepanelen en een koelsysteem op propaan. De verbouwingen passen dan ook in een ruimer renovatieplan van de retailer om tegen 2029 enkel nog lage-energiewinkels uit te baten. De CO2-uitstoot van de groep moet zo met 4% dalen.