Colruyt mag niet bouwen in Itterbeek | RetailDetail

Colruyt mag niet bouwen in Itterbeek

Colruyt mag niet bouwen in Itterbeek
Shutterstock

Colruyt mag na een lange procedureslag toch geen winkel openen in Itterbeek. Daar was protest tegen gekomen van een buurtcomité, dat nu het pleit gewonnen heeft. De eerste plannen dateerden al van 2009.

Mobiliteit

Colruyt had het plan opgevat om in Itterbeek aan de Herdebeekstraat een grote winkel te bouwen. Het had daarvoor ook al een bouwvergunning gekregen, maar daar kwam al snel heel wat protest tegen vanuit de buurt. Buurtbewoners hadden vooral problemen met de grootte van de winkel, die niet overeenstemde met de rest van de omgeving, en de verkeersdrukte die de vestiging van Colruyt met zich mee zou brengen.

 

Oorspronkelijk besloot het gemeentebestuur mee te gaan in het protest en kwam er een licht aangepast plan voor de winkel, waarbij onder andere de straat zou verbreed worden. Dat was voor het buurtcomité echter niet voldoende en zo ontspon een jarenlange procedureslag. In 2015 werd de bouwvergunning zo al vernietigd door de Raad van Vergunningsbetwistingen en na beroep van Colruyt is die vernietiging nu bevestigd, waardoor er definitief geen nieuwe supermarkt komt in de buurt.

 

“Ongepast”

“Eindelijk valt het doek over deze ongepaste bouwaanvraag. De gang van zaken in het Colruyt-dossier deed ons meerdere keren de wenkbrauwen fronsen. We kunnen er een spannend boek over schrijven. Hopelijk trekken de betrokken diensten voor ruimtelijke ordening en het gemeentebestuur lessen uit dit verhaal. Een informatie- en inspraakronde vóór het indienen van dergelijk groot project had veel onheil kunnen voorkomen”, meent het comité.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.