Colruyt start hoogtechnologische kruidenteelt

Colruyt start hoogtechnologische kruidenteelt (hier: basilicum)
Foto's Colruyt Group

In een zelf ontwikkelde ‘vertical farm’ van 850 m² teelt Colruyt Group als eerste Belgische retailer voortaan duurzame basilicumplantjes voor alle 31 winkels van Bio-Planet. "Dit is slechts een begin."

 

Spitstechnologie

In een voormalig distributiecentrum van Collishop, vlakbij het hoofdkantoor in Halle, teelt Colruyt Group basilicumplantjes onder violet licht, in een vochtige omgeving van 30°C. Het gaat om spitstechnologie waarbij elk detail telt: de plantjes krijgen elke dag een andere cocktail van licht, lucht en water. Dat resulteert in sterkere planten die ook langer houdbaar zijn. De juiste mix tussen rood en blauw licht zorgt er bovendien voor dat de plantjes twee keer sneller groeien en meer aroma bevatten. Ze zijn ook langer houdbaar, wat leidt tot minder voedselverspilling.

 

Momenteel teelt Colruyt hier plantjes op twee niveaus: dat levert 250.000 planten per jaar op, voldoende voor de bevoorrading van alle winkels van Bio-Planet. "We dromen ervan om op tien niveaus te gaan telen en alle winkels van de groep te bevoorraden. Maar eerst moeten we nog veel leren. De teelt van koriander wordt de volgende stap." Ook wil het bedrijf het proces sterker automatiseren, want nu gebeuren veel handelingen nog manueel. Voor de teelt vertrekt Colruyt van biologische zaden en composteerbaar substraat. De plantjes zijn duurzaam maar niet bio-gecertificeerd, omdat ze niet in open lucht en niet op biologisch substraat worden geteeld. Ze worden verkocht aan een normale marktprijs: 1,89 euro.

 

Voedsel van de toekomst

Colruyt ontwikkelde de technologie in eigen huis, als eerste Belgische retailer. "Al in 2016 deden we onze eerste tests met vertical farming, op kleine schaal in een aquarium met ultravioletlampen", vertelt algemeen directeur Fabrice Gobbato van Bio-Planet. "Toen was de technologie nog niet klaar. Nu wel." In samenwerking met KU Leuven heeft de retailer ledlampen op punt gesteld die energie het best omzetten naar licht: in vergelijking met soortgelijke projecten is Colruyt erin geslaagd de energie-efficiëntie van het concept sterk te verbeteren.

 

Waarom Colruyt Group dit doet? "Duurzaamheid zit in ons DNA, en dat geldt zeker voor Bio-Planet. We zoek naar antwoorden op de gekende maatschappelijke uitdagingen; de groeiende wereldbevolking, schaarste aan water, landbouwgrond en grondstoffen… We moeten nadenken over het voedsel van de toekomst. Dit systeem is duurzaam en lokaal: we kunnen meer telen op minder plaats. Dat zorgt voor lagere ecologische voetafdruk." Verticale landbouw heeft twintig keer minder ruimte nodig, 90% minder water, 50% minder nutriënten, en geen pesticiden. Het concept werkt op 100% groene stroom en is erg energie-efficiënt. En omdat de kruiden lokaal worden geteeld, vlakbij één van de distributiecentra van de groep, worden ook vijf keer minder kilometers afgelegd.